World Commons Week 2019 (6-12 oktober): call
world commons week 2019.jpg

Calling all commons scholars, practitioners and interested parties! Join in a week of globally distributed, locally organized events on commons research and practice! Propose and organize your own local commons-related event under the unified banner of World Commons Week (WCW), October 6-12, 2019! (https://wcw2019.iasc-commons.org/)

We welcome events varying widely in topic and purpose, and driven by individual organizer interests and contexts. These local events can range from simple, small gatherings led by a speaker on commons research or practice, to multi-day events like a commons-related workshop. Consider organizing something that is relevant to you and your community!

In 2018 Commons Lab Antwerp together with Emagine Life, ULab Hub Antwerpen organised a half day workshop including a bike tour through the city of Antwerp with Koen Wynants, commoner, founder of Commons Lab Antwerp, Stijn Wens (Antwerpenize), Sarah Goossens (Fundament). and Bram Stessel (PAKT). Koen explained the ‘City as commons’ paradigm and provide an overview of local Commons initiatives currently transforming the social, economic, political and technological urban landscape. In 2019 we’r searching for a new event, new partners. Please contact Koen by commonslabantwerpen(at)gmail.com.

To record your local event to our WCW 2019 local event map, visit: https://forms.gle/tWnzrXjZmdJn7A687 or email cschweik@umass.edu

Koen Wynants
Dag van de Coöperatie - #coopdag 2019
coopdag2019-4_1.png

Ontdek hieronder het programma van de Dag van de Coöperatie en schrijf je in vóór 20/09/2019 via onderstaand inschrijvingsformulier.

Programma Dag van de Coöperatie 26/09/2019

14u30Onthaal15u00Verwelkoming15u10Keuze uit 3 parallelle workshops met telkens een aantal korte voorstellingen rond deze thema's: Workshop 1: Coöperatieve zorgmodellen

 • Algemene situering: Hoe kunnen coöperaties een antwoord bieden op de uitnodigingen in de zorgsector? - Hannes Hollebecq, adviseur Coöperatief Ondernemen Cera cvba

 • case 1: Thuisverpleging Meerdael - Steven Vancraesbeek, voorzitter Thuisverpleging Meerdael cvba

 • case 2: Oak Tree Projects - Danaë Van den bossche, gedelegeerd bestuurder Oak Tree Projects cvba-so

 • korte pauze

 • case 3: Zorgcirkels Jongdementie - Griet Robberechts, algemeen directeur Woonzorgnet-Dijleland vzw

 • case 4: Inclusie Invest - Elke Ielegems, operationeel directeur Inclusie Invest cvba-so

 • case 5: Buitenschoolse kinderopvang - Dominik Ronse, bestuurder Buitenschoolse kinderopvang Ingelmunster (BKI) cvba

 • Ruimte om vragen te stellen - Moderatie door Hannes Hollebecq, Cera

Workshop 2: Coöperaties als antwoord op maatschappelijke uitdagingen

 • Wonen: lessen uit Zürich - Lieve Jacobs, adviseur Coöperatief Ondernemen Cera cvba

 • Wonen: inspiratie uit Vlaanderen - Lieve Jacobs, adviseur Coöperatief Ondernemen Cera cvba

 • Coöperatief verzekeren van je patrimonium - Ivan Taveirne, uitvoerend bestuurder coöperatie MVBH

 • Wonen: calculatietool co-housing - Bart Van Gysel, adviseur Coöperatief Ondernemen Febecoop vzw

 • korte pauze

 • Energie: Energiediensten door coöperaties - Kris Moonen, projectcoördinator RHEDCOOP-project, REScoop Vlaanderen vzw

 • Mobiliteit: autodelenplatform - Lucie Evers, voorzitter Partago cvba

 • Cultuur en buurtwerking - Jim Williame, bestuurder De Theatergarage cvba-so

 • Ruimte om vragen te stellen of nieuwe uitdagingen - Moderatie door Lieve Jacobs, Cera

Workshop 3: Versterk je coöperatie!

 • Hoe de ICA-principes opnemen bij een statutenwijziging - Peter Bosmans, directeur Febecoop vzw

 • Strategisch groeitraject van een coöperatie - Adje Van Oekelen, bewegingsmedewerker De Landgenoten cvba-so

 • korte pauze

 • Van Binnenuit: 5 stappen naar versnelde en duurzame groei - An Baert, verbinder Percolab Belgium cvba

 • Case: Samenwerking tussen Coöperaties - Karel Lootens, wooncoop cvba

 • Ruimte om vragen te stellen of nieuwe uitdagingen - Moderatie door Peter Bosmans, Febecoop

18u00Plenair gedeelte

 • Coöperatief Ondernemen aan de universiteit: waarom en wat? - Frédéric Dufays, coördinator van het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen, KU Leuven

 • Keynote: Bruno Roelants, Directeur-Generaal International Co-operative Alliance (ICA)

18u45Netwerkmoment met coöperatieve dranken en lokale, vegetarische en biologische broodjes.

Introductie Coöperatief Ondernemen

Voor wie nog niet vertrouwd is met coöperatief ondernemen wordt er voorafgaand om 14u een korte introductie gegeven door Cera en Febecoop. Het aantal deelnemers hiervoor is beperkt tot 20 (inschrijving via onderstaand formulier).

Praktisch

De deelnameprijs is 25 euro voor medewerkers en vennoten van Coopkracht-leden en 50 euro voor niet-leden. Het inschrijvingsgeld dient vooraf gestort te worden op het rekeningnummer IBAN BE98 5230 8024 0293 van Coopkracht. Zowel de workshops als het plenair gedeelte vinden plaats in het Forum en de vergaderzalen van Cera, Muntstraat 1 in Leuven. Klik hier voor de wegbeschrijving.

Inschrijven

Vul onderstaand formulier in vóór 20/09/2019 en duid de workshop aan die je wenst te volgen. Je inschrijving is pas definitief van zodra we het inschrijvingsgeld hebben ontvangen.

Link: https://cooperatiefvlaanderen.be/evenement/dag-van-de-cooperatie-coopdag-2019

Koen Wynants
FIETS TOCHT: MAAK PLAATS VOOR DE COMMONS IN ANTWERPEN (13/09, Elcker-Ik)
2017-05-24 14.45.02.jpg

Wanneer een groep burgers samen ervoor kiest om zelf een autodeelsysteem te maken, samen gereedschap te delen of een gemeenschappelijke tuin te beheren dan zijn dat voorbeelden van commons. De gemeenschap maakt zelf regels voor het beheer van het goed. De leden van die gemeenschap kun je 'commoners' noemen. In heel veel steden, ook in Antwerpen, zijn er allerlei uitdagende experimenten aan de gang. Ze bieden een perspectief op een duurzame toekomst waarin burgers zelf weer greep krijgen op hun omgeving en letterlijk en figuurlijk ruimte veroveren die daarvoor soms te zeer top-down door de overheid werd ingenomen of bezet werd door commerciële bedrijven. Wanneer een collectief van burgers zelf energie gaat produceren of een oude dorpszaal die staat te verkommeren in handen neemt en ter beschikking stelt van de gemeenschap, dan ontstaat er een nieuwe burgerdynamiek in de samenleving. Wanneer burgers samen met de boer een plukboerderij (CSA) of Community Land Trust (CLT) beheren dan ontstaat een nieuwe vorm van economie die gebaseerd is op gemeenschappelijk gebruik en dus anders omgaat met 'eigendom'. De stad van de toekomst maken we samen met de burgers. Het creëren van een bestuurscultuur die actief ruimte maakt (letterlijk en figuurlijk) voor de nieuwe commons zal daarin een belangrijke rol spelen. Commons Lab Antwerpen wil een soort incubator zijn voor dergelijke burgerinitiatieven en voor nieuwe samenwerking tussen overheid en burgercollectief. Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen zal een introductie geven; aan de hand van concrete voorbeelden uit Antwerpen legt hij uit wat commons zijn, waarom ze nu weer in opgang zijn. Tijdens een fietstocht doorheen de stad gaan we op zoek naar concrete voorbeelden van commonsinitiatieven in Antwerpen.

BEGELEIDING

Koen Wynants, Commons Lab Antwerpen

TIJDSTIP

Vr 13/9/19, 13:30-16:00

LOCATIE

Elcker-Ik is de startplaats. Iedereen brengt zelf een (deel)fiets mee.

INSCHRIJVEN

Link:: https://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&cty_id=2730

Koen Wynants
Basisworkshop voor coöperatief ondernemen (ism Febecoop) (30 september, Elcker-Ik)
febecoop.png

Loop je rond met plannen om samen te ondernemen, en anders te ondernemen? Dan is er een grote kans dat je uitkomt bij een coöperatie. Maar wat is een coöperatie precies? Hoe ziet een coöperatief ondernemingsplan eruit, en de juridische structuur? Tijdens deze basisworkshop krijg je concrete handvatten om je idee op een gestructureerde manier uit te werken. We gaan dieper in op deze veel gestelde vragen: • Wat is een coöperatie? En wie is er allemaal bij betrokken? • Wat moet er in een coöperatief ondernemingsplan staan? En wat is het verschil met een financieel plan? • Wat is een missie in coöperatieve context? • Je coöperatieve waarden formuleren: hoe begin je daaraan? • Wat onderscheidt een vennootschap van een vzw of eenmanszaak? • Wat zijn de basiskenmerken van de gewone coöperatie? En van de erkende coöperatie? • Wat is een Vennootschap met Sociaal Oogmerk? • Welke maatregelen bestaan er in Brussel voor coöperatieve starters?

Deze workshop is een basisworkshop, afgestemd op Antwerpse starters. Indien er effectief interesse en vraag naar is kunnen we later nog een uitgebreide workshop van een hele dag organiseren.

Inschrijven Deelname is gratis, inschrijven verplicht. Schrijf je vóór in bij met vermelding van je naam, functie en organisatie of werktitel van je idee.

BEGELEIDING

Peter Bosmans, Febecoop

Koen Wynants, Commons Lab Antwerpen

TIJDSTIP

Ma 30/9/19, 20:00-22:30

LOCATIE

Elcker-Ik (Grote Zaal)

INSCHRIJVEN:

Link: https://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&cty_id=2732

Koen Wynants
Book Presentation: FREE, FAIR AND ALIVE. The Insurgent Power of the Commons (14 september, Gent)
The_insurgent_power_of_commons.jpg

Of het nu burgers zijn die een energiecoöperatieve op poten zetten, een cohousing project starten of samen zorg dragen voor een publiek park, onze samenleving bevat tal van positieve initiatieven. In deze commons produceren of beheren burgers samen wat ze waardevol vinden en zelf willen voor zorgen, op basis van eigen regels. Ze nemen de toekomst in eigen handen en tonen dat naast staat en markt, commons een derde essentiële pijler zijn om zaken te organiseren in onze samenleving. Hoe deze commons kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving daarover gaat het nieuwe boek van Silke Helfrich (D) en David Bollier (US). We zijn met plezier ingegaan op de vraag van de auteurs om het boek mee voor te stellen in Brussel.

Hoe deze nieuwe golf van commons kan bijdragen aan een duurzame samenleving is een prangende vraag. Deze vraag staat dan ook centraal in dit nieuwe boek. Silke Helfrich (D) en David Bollier (US) vertellen je er meer over op 14/09 in Brussel. Het boek gerealiseerd met de steun van de Heinrich Böll Foundation, leest als een culturele kritiek en dient als een praktisch handboek voor commoning. 

Programma 

19u30    Welkom, Dirk Holemans (Oikos)

19u40    Introducing the book: Silke Helfrich en David Bollier

20u10    Belgische commoners vertellen hun verhaal

20u40    Hoe kunnen overheden commons ondersteunen: Lotte Stoops (Green MP)

21u20    Conclusie

Inschrijven

Schrijf je hieronder in voor het evenement. De inkom is gratis, schrijft tijdig in want het aantal plaatsen is beperkt.

 --------------------------------------------------------------------------------------------

Book Presentation: FREE, FAIR AND ALIVE. The Insurgent Power of the Commons

Whether it are people establishing an energy cooperative, a cohousing project or taking care of a public park, our society is full of positive initiatives. In these commons, people work together to produce or manage what they find valuable and want to take care of, on the basis of their own decided rules. They take the future in their own hands and show that next to state and market, commons are a third essential way of organizing things in society.

How these new wave of commons can contribute to a sustainable society is an urgent question. It is at the heart of the new book of Silke Helfrich (D) and David Bollier (US), of which we are proud to present the English version in Brussels. The book, realized with the support of the Heinrich-Böll-Stiftung, reads as a cultural critique, a table-pounding political treatise, and practical playbook for commoning!

Programma 

19u30    Welcome, Dirk Holemans (Oikos)

19u40    Introducing the book: Silke Helfrich and David Bollier

20u10    Belgian commoners tell their story

20u40    How can authorities sustain commons: Lotte Stoops (Green MP)

21u20    Closing Remarks

Inschrijven

Link: https://www.oikos.be/denktank/evenementen-denktank/164-boekpresentatie-free-fair-and-alive-the-insurgent-power-of-the-commons?fbclid=IwAR1nj5Ii_M_TGjH3R-gpXYNYLJ05X5iDkRyIDs2wT7kCGcle9O0WNJDBWCU

Koen Wynants
Learning journey voor de Catalyst club uit Groningen (26 augustus)
catalyst club.png

Op maandag 26 augustus hebben we een delegatie uit Nederland op bezoek, de ‘Catalyst club’ uit Groningen. Ze plannen een meerdaags bezoek aan Vlaanderen. Eerst passeren ze langs Timelab in Gent.

With The Catalyst Club we open up a dialogue to investigate how students and teachers can gain not only ownership and responsibility of their own learning.

Na wat gesprekken via mail komen ze met enkele vragen die ze hopen te beantwoorden tijdens hun ‘learning journey’. "Hoe richt je een commons in (als werkgroep, als vertrouwelijke cirkel, als uitwisseling van kennis / perspectieven / diensten)?" De vraag komt voort uit de stichter v/d Club, Frederiek Bennema, PhD-onderzoeker naar een 'pedagogy of care', waarin zij zorgzaamheid en 'de ander (zijn/haar perspectief) als startpunt van dialoog' als kernwaarden van haar werkgroepen inzet. Voor een andere collega, Jorien Ketelaar, staat deze vraag centraal binnen haar uitwisseling & projecten met Vietnamese kunstenaars. Voor de organisator van de trip, Jan Van Egmond, staat deze vraag centraal in zijn lespraktijk, met o.a. The Pointless Course, waarin hij daadwerkelijk leerlingen de leiding in handen geeft en hun dialogen probeert te spiegelen tot een leer-ervaring, evenals in zijn beoogde uitwisseling met Indonesië, waar zij een commons-vergelijkbare overlevingsvorm hebben die voor hen pure noodzaak is ipv een 'ideaal'.

Voor Koen richten hun vragen zich vooral op het bespelen van al deze lagen binnen een commons: hoe krijg je burgers en stad mee in een transitieplan (vergelijkbaar met hun studenten, academie en scholenkoepel)? Wat staat voor jou centraal in dit plan, wanneer ervaar jij succesmomenten en wat zie jij als grootste obstakels in een transitieplan? Voor Evi waren ze vooral betoverd door het creatieve element van het TimeLab, mogelijk ook door het contrast met het stads-brede karakter van Koen's Commons Lab. Hoe ziet Evi een maatschappij-brede waardecreatie ontstaan vanuit de creatieve sector, en hoe vormt dat haar noties van makerschap, eigenaarschap en interventies? Wat is haar eigen visie voor een commonsgerichte creatieve sector en welke kernwaarde drijft haar daarin? 

Koen Wynants
BOUW MEE AAN DE TOREN VAN BABEL
toren-van-babel.jpg

Volgens de legende is de toren van Babel nooit afgeraakt omdat de mensen verschillende talen spraken en elkaar niet meer konden verstaan. Wat als we het verhaal omkeren? Stadsdichter Maud Vanhauwaert en kunstenaarscollectief Rooftoptiger willen bewijzen dat het wel kan samen met de Antwerpenaren en zeker met de Dammenaars. Na CC De Vleeshaak is het dus nu tijd voor Toren van Babel. Deze zomer wordt er op de slachthuissite, tegenover Archipel, een grote toren gebouwd waarin alle talen rondzingen en alle culturen samenkomen. Toren van Babel is een samenbouwproject, maar ook een ontmoetingsplek om poëzie te delen in alle talen en een ode aan de meertaligheid van de multiculturele stad. De toren vormt de basis voor een nieuw stadsgedicht en wordt ook een geluidskunstwerk op basis van anderstalige gedichten.

BOUW MEE

Dammenaars, babelaars en babbelaars, poëten en taalvirtuozen, torenbouwers en bamboe-lovers, iedereen is welkom op en rond de toren deze zomer. Elke zaterdag van juli wordt er ijverig gebouwd op de Open Bouwdagen. Op zaterdagen in augustus en september ben je welkom op de Open Atelierdagen en op zondagen ben je welkom op de Droesem, een gezellig praatsalon met Maud Vanhauwaert en gasten.

Alle activiteiten zijn gratis en voor jong en oud.

Programma: 
KICK-OFF >> zo 7/7 – 14u-16u
Wat kan je verwachten? We trekken samen de eerste poten van de toren recht onder begeleiding van een life compositie van geluidskunstenaar Alec De Bruyn, Maud Vanhauwaert verklapt wat er allemaal te gebeuren staat op en rond de toren, DAMn goeie limonaat in de Veauxdecamion bar en een streepje muziek.

OPEN BOUWDAGEN – za 6/7, 13/7, 20/7, 27/7 – 14u-18u
Kom mee bouwen met bamboe, hout en andere materialen, experimenteren met knoop-en weeftechnieken, meubels maken uit recyclagematerialen, een leemoven bouwen of breng je eigen ideeën mee. Jij bepaalt hoe de toren er zal uitzien!

 DROESEM – zo 4/8, 11/8, 18/8, 25/8 en 1/9, 8/9, 15/9, 22/9– 15u-17u

Een muzikaal zondags salon met Maud Vanhauwaert en gasten, een terugblik op een week op en rond de Toren van Babel. Je kan de toren in wording bezoeken als geluidskunstwerk.

 OPEN ATELIERDAGEN – za 10/08, 17/8, 24/8, 31/8, 7/9, 14/9 en 21/9 – 14u-18u
Kies tussen verschillende ateliers: koken, bouwen, kalligrafie, papier maken, gedichten delen, vertalen en nog veel meer… of kom gewoon een babbeltje slaan en oefen samen elkaars talen.

 Zo 22/9 – 15u
Laatste DROESEM en FEEST met de onthulling van het STADSGEDICHT van Maud Vanhauwaert.

 

Waar?

Slachthuissite − ingang Damhof – t.o.v. lange lobroekstraat 77, 2060 Dam Antwerpen

Meer info

www.torenvanbabel.be

www.facebook.com/torenvanbabel2019

torenvanbabel2019@gmail.com

 

in samenwerking met: Atlas, Bibliotheek Permeke, Curieus, Minderhedenforum, FMDO, Samenlevingsopbouw Antwerpen, Rode kruis opvangcentrum, De Nomaad, Kif Kif, Elegast vzw, Steunpunt tewerkstelling, Kunstenaarswerkplek Archipel, Loods des Doods, Open School Antwerpen, A-Koor, e.a.

met de steun van Antwerpen Boekenstad, Stad Antwerpen, Stadsmakers, Vlaamse gemeenschap, Vlaams fonds voor de Letteren en Het Oude Badhuis

Foto: Siege Dehing

Koen Wynants