Nieuwe trends binnen burgerparticipatie - lezing Koen Wynants Cultuurraad Kempen
cultuurraad Kempen.gif

Als vereniging hechten we veel belang aan de nauwe samenwerkingsverbanden met onze eigen gemeentes. Nieuwe trends kunnen een ander beeld werpen over de manier hoe we actief kunnen bijdragen om noden en wensen van de gemeenschap weg te werken. 

Meneer Koen Wynants, expert burgerparticipatie en Kempenaar is de aangewezen persoon om ons hierover grondig te informeren.

Meer info: http://www.cultuurraadkempen.be/

Koen Wynants
Fietsvreugde in Antwerpen (26/11/2018)

Vrolijke ontmoeting betreffende lopende en komende projecten.

Antwerpenize is het werkwoord waarmee Antwerpse fietsers worden gefeliciteerd en gemotiveerd. Dankzij grote en kleine acties onderweg naar een stad vol #fietsvreugde. Met zoveel mogelijk hulp, inspiratie en feedback geven wij een compacte round-up.

o.a. op de agenda:
- intro / structuur & financiering
- Fietsdiefstal, het PikMeDanny slot en fietsvestaire
- Verkeerslichten met wachtmuziek
- Belgisch Kampioenschap Cargobike + dragrace
- Applaus voor fietsers
- Fix the mix en de (on)zin van fietsstraten + 1 meter acties
- Fietsetiquette met echte figuranten 
- het succes van Fietswieltjes
- engagement van trekkers en doeners
- Wie kent wie die iemand kent
- CC fiets + Drink

Tijdens deze Antwerpenize.be gathering is natuurlijk een bewaakte en (traploze) fietsenstalling voorzien!


Tijdstip: maandag 26 november 2018 van 19:30 - 22:00

Locatie: House of Innovation, Duboisstraat 50, 2060 Antwerpen

Gratis, ticket via Eventbrite

Koen Wynants
De wijk 2060 bakt - opstart van een nieuw Antwerps gemeengoed
De Wijk Bakt Front (002).jpg

In de meeste culturen eet men brood. Net zoals er een grote verscheidenheid is aan culturen is er ook een verscheidenheid aan (traditionele) broodsoorten: panbrood, naanbrood, pide, pizza, desembrood, … Via de Burgerbegroting kon het team Duurzaam Buurzaam van Buurtwerk De Wijk een traditionele bakoven/bakhuisje laten bouwen. Samen eten, samen tafelen is een belangrijk ritueel: om bij te praten, ideeën uit te wisselen, dagelijkse beslommeringen te delen en oplossingen te zoeken. De bouw en het gebruik van de bakoven heeft voor Buutwerk De Wijk vooral een sociale insteek. Ze willen diverse mensen samenbrengen rond het bouwen van de bakoven alsook rond het gebruik.

Op zaterdag 10 november komt Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen een workshop begeleiden over het collectief gebruik en beheer van de bakoven. We nodigen alle mogelijke geïnteresseerde gebruikers samen: alle buurtbewoners, straat-en wijkcomités van Antwerpen-Noord, sociale organisaties die eventueel ook de bakoven willen gebruiken ikv activiteiten, maar ook ondernemers (sociale ondernemers, bakkers, cateraars, horeca, …). Hoe kunnen we solidariteit  en samenwerking versterken vanuit het delen van materiële en immateriële zaken? De bakoven past hier zeer goed in. We organiseren een nieuwe “common”. In deze “common” maken we afspraken rond de voorwaarden en het gebruik van de bakoven. Zo kunnen we bekijken of mensen individueel ook hun brood kunnen komen bakken. In ruil kunnen ze dan hun kennis delen.

Koen Wynants
Open forumdag - Minderhedenforum (10/11)
open forumdag.jpg

Beeld je in: een Vlaanderen waarin éénieder zich thuis voelt én waaraan éénieder participeert. Waarom niet?

Kom mee de samenleving van de toekomst vormgeven. Via workshops, speaker’s corners, panelgesprekken,… denken we samen na over een inclusieve samenleving. We luisteren naar de stemmen van de toekomst! En spreken uit wat we wensen voor de toekomst. 
We buigen ons over thema’s zoals armoede, onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt,.. en delen goede praktijken. Vanuit een ander perspectief bekijken we de gevestigde normen.
Is jouw werkplek ook een afspiegeling van de samenleving? Hoeveel leerlingen (met migratieachtergrond) worden automatisch naar het BSO doorverwezen? Hoeveel meer kans heb je als persoon met migratieachtergrond om in armoede te belanden?

Ook jouw stem telt, kom zeker langs op de Open Forumdag op 10 november in Mechelen. Meer info via http://openforumdag.be/

Koen Wynants
DEURNESE SAMENTUINEN FEEST (28/10)
Samentuinfeest Deurne.JPG

Dé ideale dag om kennis te maken met de samentuinen in Deurne! We starten om 11u met een gezamenlijke fietstocht langs verschillende samentuinen. We eindigen de tocht rond 14u op Samentuin Silsburg. Daar is het feest!
 

FIETSTOCHT:
Start 11u: Samentuin De Schupperkes - (hondenwei Bosuil) Jan Welterslaan 1, Deurne
11u45: Samentuin Ertbrugge - Schotensesteenweg, Deurne
12u30: Samentuin Drakenhof - Mortselsesteenweg, Deurne
13u15: Samentuin Ecokot - Herrystraat 22, Deurne
14u : Samentuin Silsburg - Einde Corneel Franckstraat, Deurne

 

FEEST:
14u tot 17u: Samentuin Silsburg - Einde Corneel Franckstraat, Deurne

 

Om 11u afspraak aan Samentuin De Schupperkes, die ligt midden in de hondenloopzone aan het Bosuil Stadium (Jan Welterslaan 1, Deurne). Van daar rijden we samen langs Samentuinen Ertbrugge, Drakenhof en Ecokot. Onderweg zijn er lekkere hapjes en drankjes voorzien. 

 

Samentuin Silsburg kreeg de voorbije maanden een opknapbeurt, reden om te vieren. Villa Vonk komt ook een griezelige vertelling spelen op Silsburg en Rhaïssa neemt je mee op natuurontdekking in de tuin. Je kan plantenkorven vlechten met Yvonne. En je kan natuurlijk een glaasje drinken aan het vuur, waar we zingen en muziek spelen.
 

Iedereen is welkom!


Verspreid het nieuws via facebook: https://www.facebook.com/events/1178457748975647/


Met de steun van Stadsmakers.

Koen Wynants
Kies commonsexperimenten tijdens Burgerbegrotingsfestival 2018 (21/10)
Burgerbegroting 2018.jpg

Het district Antwerpen heeft als enige district al jarenlang een burgerbegroting. Op deze burgerbegroting mogen de inwoners elk jaar over 10% van het hele budget van het district beslissen van A tot Z.  10% is maar liefst 1,1 miljoen euro. Om dit in goede banen te leiden gebeurt de verdeling in enkele grote stappen, waarbij de nadruk ligt op bijeenkomsten in levende lijve.

Wat is er reeds gebeurd?

Eerst kiezen de bewoners de 12 belangrijkste thema’s, waarna iedereen projecten kon indienen voor het geld van die thema's. Dit kon tot eind juni 2018. Het district Antwerpen toetste vervolgens de ingediende projecten aan zeven criteria (zomer 2018). Je kan momenteel dus geen nieuw project meer indienen, maar enkel stemmen op geselecteerde projecten.

Projecten kiezen

Momenteel kiezen de inwoners welke projecten geld krijgen en uitgevoerd worden in het volgende jaar (2019). Hiervoor vindt zowel een online als een offline stemronde plaats. De online stemronde vindt plaats in september en oktober 2018, de offline stemronde op het burgerbegrotingfestival op 21 oktober 2018.

Commons Lab Antwerpen heeft verspreid over verschillende thema’s commonsprojecten ingediend. Uiteraard steunen wij ook alle andere commonsgerichte projecten. Hier een overzicht:

9:30 Meer sociaal contact & Huiswerkbegeleiding & Speelwater

Enchanté Antwerpen- een netwerk van hartelijke handelaars en burgers: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/79/posts/19706

 

11:00 Gemeenschapstuinen & Ontmoeting in de buurt

Kip in de stad: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/78/posts/19707

Huiskamergesprekken 'Hoe gaan wij burgers de wereld redden': https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/84/posts/19689

Toekomststraat: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/84/posts/19701

Stadslandbouwdak in 2060: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/78/posts/19693

Samen paddenstoelen tuin: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/78/posts/19695

Fietslus langs gemeenschapstuinen https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/78/posts/19697

13:30 Groen in straten & Aanwerving en ondersteuning vrijwilligers

Nomadische fruitgaard reist langs pleinen binnenstad: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/75/posts/19691

Opstartcoach burgercoöperaties: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/76/posts/19685

 

15:30 Ondersteuning jeugdwerk & Interculturele Projecten

Samen iftar in 2060: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/83/posts/19703

17:30 Cursussen en vorming & Kunst in het openbaar domein

 

We hopen in ieder geval dat veel inwoners van het district Antwerpen deelnemen. En dat het een fijne dialoog wordt over de toekomst van ons district. Inschrijven kan via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf34XORYnD0eNot97KqYQmwoGR_CokufA4PhPNrYTH_b9rkzw/viewform?fbzx=-1891483693874892800

Koen Wynants
Antwerpen sharing city in De Roma (13/11)
antwerpen sharing city.jpg

Steden worden steeds vaker geconfronteerd met gigantische uitdagingen, zoals ongelijkheid, stroeve mobiliteit, klimaatverandering. De groep stadsbewoners die niet in staat zijn te voorzien in hun basisbehoeften wordt steeds groter. Toch is er hoop. Want een fundamentele menselijke praktijk is overal in de wereld aan een opmars bezig, namelijk delen. Door hun auto’s, woningen, kantoren, geld, tijd, kennis, … te gaan delen, overwinnen mensen schaarste. Door allemaal te gaan delen in de stad, gaan we uiteindelijk samen meer hebben. Dat is de basisfilosofie van ‘Antwerpen sharing city’.

Maar wat is een sharing city? Hoe werkt het in de praktijk?
Professor Tine De Moor (hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht) geeft een lezing over burgerinitiatieven en de deeleconomie. Daarna volgen diverse stadsateliers (delen van ruimte, gebouwen, mobiliteit, …).

Met onder andere A’pen op Wieltjes, Timelab Gent, Delende stad (Stadslab 2050, Stadsbeheer), Stuivenbergsite ‘Kuurnoord’ (Stramien, AG Vespa), Waterzaak, Park Groot Schijn, Partago, Sociocratie 3.0, Samira Azeroual (De Kleine Wereldburger), Rooftoptiger

Kortom: een interactieve marktplaats van ideeën, denkers, doeners in De Roma!

Tijdstip: dinsdag 13 november, 19u30

Locatie: De Roma

Tickets: https://apps.ticketmatic.com/widgets/de_roma/addtickets?event=190526417039#/addtickets

Koen Wynants