Filmavond met nagesprek over Donut economie (Ecokot, 201/1)
donut.jpg

Filmavond met nagesprek. We bekijken samen een VPRO reportage die meer licht werpt op de huidige economie en mogelijke alternatieven ervoor. De film duurt 45 minuten.
Hier vind je meer info over de film en de reportage (eventueel kan je de film ook 2 keer bekijken zo):
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html

Na deze avond gaan we me een leesgroep aan de slag met het boek Donut economie van Kate Raworth. Ook daar kan je je nog bij aansluiten als je wil. Voor als het naar meer smaakt.
'De economische wetenschap ligt in duigen. De financiële crisis werd niet voorspeld, laat staan voorkomen. Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt.
In Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw. '

Praktisch:

  • Zondag 20 januari 2019 van 19:30 - 21:30

  • Ecokot: Herrystraat 22, 2100 Deurne

  • Graag inschrijven via anderepen(at)gmail.com

Koen Wynants
Talking & Acting Urbanity (Elcker-Ik): voorjaar 2019

Sinds 15 jaar is Elcker-Ik een vrijwilligersorganisatie, met nog steeds een grote dynamiek. Getuige daarvan het nieuwe project dat ze lanceren: Talking Urbanity, nieuwe kansen voor een superdiverse samenleving. Superdiverse steden zijn immers een feit, de verbinding tussen diverse groepen burgers daarentegen niet. Met Talking Urbanity willen ze inspelen op het stedelijk potentieel van diversiteit om een participatieve, emancipatorische dynamiek te creëren voor een meer leefbare, inclusieve stad.

Hetvoorlopige programma kan je raadplegen via de website van Elcker-Ik: http://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&the_id=26)

Ook Commons Lab zal een bijdrage leveren (datum nog onbekend).

Koen Wynants
Hoe maken we van Spoor Oost een park? Oostnatie zoekt medestanders!
park spoor oost.jpg

Beste partners van Spoor Oost,

Nog even ter herinnering dat Oostnatie jou (of iemand van je vereniging) verwacht op hun overleg volgende week woensdag 12 december om 20 uur in Rataplan.

Op de agenda:

 1. Korte historiek van (Park)SpoorOost (Oostnatie)

2. Lange termijn planning: 

- Stand van zaken en impact van de  Oosterweelverbinding en Hollandse knoop op de site (Ringland Academie)

- Ontwerpplan voor een Spoorpark (Endeavour)

3. Korte termijn planning:

- Bouw van een Droomhut (J100)

- Nieuwe zomer met Bar Oost (Oostnatie)

- Evenementen in 2019 op Spoor Oost

4. Hoe verder? Samenwerkingsafspraken

 

Koen Wynants
Rondleiding Oude en nieuwe 'gemene grond' in Veerle-Heide (8/12)

Rondleiding in het hart van de Merode & omgeving. Maak kennis met het principe van 'gemeenschapsgrond' vroeger.. en nu!

Zowel het verleden van de gemene gronden in Veerle-Heide, als de werking van de nieuwe gemeenschapsgrond "het hart van de Merode" komen aan bod tijdens een fijne natuurwandeling. Je leert meer over het delen van grond vroeger en nu,  over verleden en toekomst van lokale voedsel-, bouwstoffen- en energie-voorziening.  Je ontdekt nieuwe mogelijkheden van samenwerking. Je ervaart wat een 'plek' kan betekenen, en je krijgt gelegenheid om je ervaring te delen.

Een authentieke ontmoeting met de grond, de plek en jezelf maken van deze 2 uur durende rondleiding een beklijvende ervaring.  

Tijdstip

Zondag 9 december  2018    - 10u00 tot 12u30

Inschrijven

Via deze link: http://www.buiten-kans.be/persoonlijke-ontwikkeling/rondleiding-common-ground
 Ben je geïnteresseerd in een rondleiding op een ander moment of met een groep van minimum 6 personen? Meld je hier aan.

Waardering.

20€ per persoon, ontvangst met koffie en thee inbegrepen

groep 5 personen = 6e persoon gratis

10€ voor houders kaart verhoogde tegemoetkoming en voor jongeren tot 24. (Niet echt geschikt voor kinderen)

Kledij.

Warme kledij + laarzen.

Veerle-Heide kende zijn eigen 'common ground'.

Tussen de bossen van de graaf en de kloosters bevonden zich heidevelden die door de lokale gemeenschappen met hun dieren mochten begraasd worden, waar mocht geplagd worden enz.  Het systeem van gemeenschapsgrond wordt deze dagen terug opgehaald als een mogelijk antwoord op een aantal problemen van onduurzaamheid en 'vervreemding'.  De collectieve aankoop van een 7ha grote hoeve door het collectief 'Bright Futures cvba'  in Veerle Heide is zo'n experiment.

Tijdens de wandeling maak je kennis met de geschiedenis van  'Veerle Heide'. Je leert over landbouwmethoden vroeger en nu, over stilte, nieuwe technieken en sociale organisatie, grondbezit en grondgebruik, over mest, over fauna en flora, over bosontginning en natuurontwikkeling,  over lokale tradities en tegenstellingen, met de bossen van graaf de Merode en de abdij van Averbode nooit veraf.


Koen Wynants
CLAIM THE CLIMATE!
claimtheclimate.jpg

Op 2 december claimen de Klimaatcoalitie en Climate Express in Brussel een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Allen samen, tous ensemble, gaan we voor de grootste klimaatmobilisatie ooit in België: CLAIM THE CLIMATE!

GET ORGANISED!

Smeer je fietsketting, stof je kano af, plan je treinroute, samen met al je tantes en nonkels, vrienden en buren! Binnenkort kan je je route naar Brussel registreren op www.claimtheclimate.be

Koen Wynants
Commons Lab Antwerpen te gast op Translab Vormingplus Waas en Dender (9/12)
vormingplus.jpg

Translab staat voor Transitielaboratorium. Het is een plaats waar mensen die transitie belangrijk vinden inspiratie opdoen, elkaar ontmoeten en ervaringen delen over de transitieprojecten waarmee ze experimenteren. Zo wordt de transitiebeweging sterker. Op zondagvoormiddag 9 december 2018 is er een Translab in Sint-Niklaas. Commons Lab is te gast om een lezing te geven: 10 tips om van gemeenten opnieuw gemeengoed te maken.

 Het programma

  •  10u00 - 10u45      Lezing ‘10 tips om van gemeenten opnieuw gemeengoed te maken’ door Koen Wynants (oprichter Commons Lab Antwerpen)

  • 10u45  - 11u30     Napraatsessie en samenvatting

  • 11u30 - 12u30      Voorstelling en rondleiding Cohousing Waasland

  • 12u30  - 13u30     Lunch

 

We zijn hiervoor te gast in het paviljoen van Cohousing Waasland, Wenenstraat 1, 9100 Sint-Niklaas. We verzamelen om 9u45 aan de voorkant van het station van Sint-Niklaas en fietsen van daaruit samen naar de Wenenstraat. Schrijf je nu in via carine.vanremoortere@vormingplus.be en laat weten of je blijft eten, kinderopvang nodig hebt en/of je mee fietst vanaf het station van Sint-Niklaas of rechtstreek naar Cohousing Waasland gaat.

Contact:

Carine Van Remoortere | Educatief medewerker

www.vormingplus.be/waas-en-dender | 03 775 44 84

Volg ons op Facebook

Leestip: https://www.apache.be/gastbijdragen/2018/10/15/tien-tips-om-van-gemeenten-opnieuw-gemeengoed-te-maken/

Koen Wynants
Christian Felber opnieuw in het land (Festival van de Gelijkheid)
Christian Felber 2.jpg

Christian Felber komt opnieuw naar België tijdens het Festival van de Gelijkheid op donderdag 13 december: Christian Felber is econoom die pleit voor een radicale transformatie van ons economisch systeem. Zie https://www.ecogood.org/en/

  1. Locatie Triodos Bank om 18h: Voorstelling Economy for the Common Good

  1. Locatie Universiteit Gent UFO (grootste auditorium van de unief) om 20h: Debat met Guy Standing

Stuur dit dus gerust door en verspreid de kiemen van een economie waar wij allen deel van willen uitmaken. Commons Lab Antwerpen staat in contact met de ‘local ‘Economy for the common good’ chapter’ in België en onderzoekt de opstart van een local chapter in Antwerpen.

Inschrijven is gratis, maar wel nodig.

Meer info: http://www.festivalgelijkheid.be/

Koen Wynants