'Growfunding/Bazaar' op 19/20 januari te Brussel

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari palmt Growfunding/Bxl de Beursschouwburg in met de ‘Growfunding/Bazaar’, een tweedaags festival met een conferentie, debatten, een empty shop, een modeshow van Tony Bland, een dansperformance van The Slayers, concerten van Nawaris, Arumbo en de Fanfakids, dj-sets van Phonetics en Le motel op de 54Sound, en nog véél meer.

growfunding bazaar.jpg

Crowdfunding is zowat overal in onze Westerse wereld aan het boomen. De meeste succesverhalen focussen echter uitsluitend op het financiële aspect van crowdfunding; de sociale en politieke impact wordt vaak vergeten. Zeker in dichtbevolkte en achtergestelde stedelijke gebieden functioneert crowdfunding niet alleen als financiële hefboom maar dient het ook “to produce shared goods that have value to communities” (Rodrigo 2015 – http://wiki.p2pfoundation.net/Civic_Crowdfunding).

Tijdens Growfunding/Bazaar zullen we ons toespitsen op de impact ‘civic crowdfunding’ op steden. Naast Growfunding/Bxlbestaan er slechts enkele ‘civic crowdfunding’-platformen die zich specifiek richten op sociale stadsontwikkeling: Ideaginger (Bologna)  LaRuche (Quebec), Patronicity (Detroit), Spacehive (London), Co-city (Paris), Voor Je buurt (o.a. Amsterdam) en, via matchfunding, Goteo (o.a. Barcelona), Ginger (Bologna).

Alle deelnemende platformen wenden civic crowdfunding aan om een sociale impact op lokaal niveau te bewerkstelligen. Ze zijn allemaal actief in meerdere steden met  uiteenlopende sociaal-ruimtelijke dynamieken, verschillende geschiedenissen, andere demografische structuren, socio-economische uitdagingen, beleidskaders enz.  Net daarom is het interessant om na te gaan welke gemeenschappelijke kenmerken de wijken hebben waar civic crowdfunding ingezet wordt. Buurten met een hoge concentratie aan civic crowdfunding-projecten blijken gemeenschappelijke kenmerken te vertonen. Net die gemeenschappelijkheid vormt het kernthema van onze Growfunding/Bazaar.

Meer info: http://civiccrowdfundingforcities.org/

Koen Wynants