Kom mee bouwen met kunstenaarscollectief Recetas Urbanas - Welkom op infomoment in Buurthuis de Buurt (7 maart)

© Recetas Urbanas

© Recetas Urbanas

In het kader van Antwerpen Barok 2018 organiseert het Middelheimmuseum Experience Traps, een groepstentoonstelling met kunstwerken in het museum en in de stad. Samen met de Groendienst van de stad Antwerpen nodigde het Middelheimmuseum het Spaanse kunstenaarscollectief Recetas Urbanas uit om deze zomer een groensculptuur te realiseren op het De Coninckplein in Antwerpen. En dat willen zij samen met de buurt en andere geïnteresseerden doen. Op woensdag 7 maart geven zij in Buurthuis De Buurt uitleg over het project en doen zij een oproep om samen aan het kunstwerk te bouwen.

Recetas Urbanas vertrekt voor dit kunstwerk van de vraag: "Hoe kan groen bijdragen aan de levenskwaliteit in de stad?" Het is een streven dat ze delen met de stedelijke Groendienst, die ijvert voor een duurzame aanpak in de vorm van een aanplantingssysteem waarin planten meerdere jaren kunnen voortgroeien. Recetas Urbanas ontwierp een groen "bouwsysteem" waarvan de basisvorm door de kunstenaars wordt aangereikt en de definitieve proporties en details in samenspraak met de buurtbewoners tot stand zullen komen. De verschillende onderdelen van de groene constructie worden na afloop van de tentoonstelling gerecupereerd en herbestemd.

Recetas Urbanas werd geïnspireerd door de barokke traditie van stadsversieringen en triomfbogen. In hun groensculptuur komt de boog steeds terug als architecturaal basiselement. Als een hedendaagse stadsscenograaf bedenkt Recetas Urbanas een structuur als verfraaiing van de stad, maar in tegenstelling tot in de barok geeft deze stadsscenograaf de regie in handen van de burger.

Recetas Urbanas nodigt je uit!

Kom op woensdag 7 maart 2018 naar Buurthuis De Buurt  (Van Schoonhovenstraat 35-37, 2060 Antwerpen)  om meer te weten te komen over de plannen op het De Concinckplein in Antwerpen. Santiago Cirugeda geeft meer uitleg over het project en doet een oproep om samen te werken bij de realisatie van de groensculptuur. Dat kan op alle mogelijk manieren. Iedereen is welkom!

Sessie 1: 14u
Sessie 2: 19u30

Graag vooraf inschrijven via info.permeke@stad.antwerpen.be met vermelding van de sessie van voorkeur (1 of 2)

 

Samenwerken

Recetas Urbanas zet resuluut in op co-creatie met burgers. Samen onderzoeken ze hoe het kunstwerk er zal uitzien, hoe ze in de loop van de tentoonstelling het interactieve kunstwerk onderhouden en hoe ze het tot leven kunnen brengen door de organisatie van uiteenlopende activiteiten. 

Voor de realisatie van dit kunstproject slaan het Middelheimmuseum, Groendienst, Permeke, district Antwerpen, lokaal sportbeleid en andere stedelijke partners de handen in elkaar en zal Recetas Urbanas ook samenwerken met verschillende buurtverenigingen en huidige gebruikers van het plein in de opbouw van hun werk. Het verbindende element is cruciaal, de betrokkenheid van de buurt een voorwaarde.


Werkwijze
Via verschillende workshops leren deelnemers aan en van elkaar hoe ze samen iets kunnen maken. Gedurende een bepaalde periode wordt het De Coninckplein omgebouwd tot een stedelijk laboratorium voor groenintegratie waar mensen met verschillende achtergronden en sociale statuten kunnen samenkomen en interageren om onder begeleiding van Recetas Urbanas een groensculptuur te maken.

Tijdens het project worden er gesprekken gevoerd met buurtverenigingen en -scholen met als doel na afloop van het project, stukken van het groenkunstwerk een definitieve plek te geven in de buurt. Op die manier wordt ook de betrokkenheid tijdens het project vergroot en leeft het project verder na afloop op het De Coninckplein.

 

Recetas Urbanas

Recetas Urbanas wordt bestempeld als architecten – kunstenaars – activisten. De spilfiguur van het collectief is Santiago Cirugeda. Het collectief heeft meer dan 20 jaar ervaring in het organiseren en coördineren van participatieve bouwprojecten. Daarvoor leveren ze eenvoudige tools aan die iedereen kan begrijpen en gaan ze vaak te werk met recuperatiematerialen. Ze gaan altijd participatief te werk, door diverse doelgroepen te betrekken in hun creatieproces. Op die manier transformeren ze anonieme stedelijke plekken tot aangenamere gemeenschapsplekken. Het traject is daarbij minstens even belangrijk als het eindresultaat. Op uitnodiging van het Middelheimmuseum en de Groendienst van de stad Antwerpen gaan ze voor het eerst aan de slag met een nadrukkelijk "groene" vraag.

Koen Wynants