Workshop: delende stad (14/11)

stadslab2050_delende_stad-08.jpg

Het project ‘De Delende Stad’ duikt de diepte in, op zoek naar het antwoord op de vraag: “Wat is de rol van de stad in de ontwikkeling van de deeleconomie van morgen?”

Workshop

Op 14/11 staat een eerste workshop op het programma. We gaan samen op zoek naar het toekomstbeeld van een duurzame, delende stad.  

Deelplatformen maken deel uit van een trend die snel evolueert.

“Vandaag staan we op een kantelpunt”, aldus internationaal expert Rachel Botsman, “we hebben de kans om een meer transparante, inclusieve en verantwoordelijke samenleving vorm te geven”. Tijd dus om ons verder te verdiepen in het thema: Wanneer heeft de deeleconomie écht een positief effect op sociaal, economisch en ecologisch vlak? En welke rol kunnen steden spelen in de ontwikkeling van een duurzame deeleconomie? Professionals uit de deeleconomie en (lokale) overheden buigen zich over deze prangende vragen.

We starten met een keynote van Martijn Arets, internationaal expert collaboratieve economie (Universiteit Utrecht) , waarna we in twee parallelle sessies aan de slag gaan om samen een toekomstbeeld te schetsen.

Deze workshop wordt georganiseerd in het kader van een tweedaagse rond 'Antwerp sharing city', met op 13/11 de  Commons inspiratiedag Antwerpen. Met de steun van Vlaanderen Circulair zetten Stad AntwerpenAntwerp Management SchoolSamenlevingsopbouw Antwerpen en Stadslab2050 het thema deeleconomie verder op de Antwerpse agenda.

Programma

09:00-09:30 - Onthaal

09:30-09:45 - Welkom en opening.

09:45-10:45 - Keynote ‘Naar een duurzame, delende stad’ door Martijn Arets (Universiteit Utrecht, internationaal expert collaboratieve economie)

10:45-11:00 - Pauze

11:00-13:00 - Keuze uit twee parallelle interactieve sessies

  • Sessie 1: Sharing Dillema's

    • We gaan op pad doorheen de wereld van de deeleconomie. Via internationale voorbeelden stippelt de groep deelnemers (aangevuld met experts ter zake) een pad uit naar een duurzame delende stad. Op weg komen we concrete dilemma’s tegen, waarop de deelnemers antwoorden zoeken. Drie ‘hete hangijzers’ worden alvast behandeld: ‘Handhaving en data’, ‘vertrouwen als munteenheid in de deeleconomie’ en ‘sharing als hefboom voor stedelijk beleid’.

  • Sessie 2: The future of sharing

    • Staat de deeleconomie voor cruciale keuzes? Hoe om te gaan met een ontwikkelende deeleconomie in de stad? In de workshop neemt toekomstbureau en designstudio Pantopicon jou mee naar de delende stad anno 2030. Wat is er veranderd in die tijd? Nadien dalen we de transitiecurve weer af en onderzoeken we de stappen die willen nemen.

13:00-14:00: - Broodjeslunch en netwerkmoment

 

Praktisch

Woensdagvoormiddag (9u30-13u) 14 november.

Antwerp Management School, Boogkeers 5, 2000 Antwerpen

 

Inschrijven

Wil je graag mee bouwen aan een delende stad?  Schrijf je dan in via het onderstaande link: https://stadslab2050.be/deeleconomie/de-stad-als-groot-deelplatform/workshop-delende-stad#overlay-context=deeleconomie/de-stad-als-groot-deelplatform/workshop-delende-stad

Koen Wynants