De wijk 2060 bakt - opstart van een nieuw Antwerps gemeengoed

De Wijk Bakt Front (002).jpg

In de meeste culturen eet men brood. Net zoals er een grote verscheidenheid is aan culturen is er ook een verscheidenheid aan (traditionele) broodsoorten: panbrood, naanbrood, pide, pizza, desembrood, … Via de Burgerbegroting kon het team Duurzaam Buurzaam van Buurtwerk De Wijk een traditionele bakoven/bakhuisje laten bouwen. Samen eten, samen tafelen is een belangrijk ritueel: om bij te praten, ideeën uit te wisselen, dagelijkse beslommeringen te delen en oplossingen te zoeken. De bouw en het gebruik van de bakoven heeft voor Buutwerk De Wijk vooral een sociale insteek. Ze willen diverse mensen samenbrengen rond het bouwen van de bakoven alsook rond het gebruik.

Op zaterdag 10 november komt Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen een workshop begeleiden over het collectief gebruik en beheer van de bakoven. We nodigen alle mogelijke geïnteresseerde gebruikers samen: alle buurtbewoners, straat-en wijkcomités van Antwerpen-Noord, sociale organisaties die eventueel ook de bakoven willen gebruiken ikv activiteiten, maar ook ondernemers (sociale ondernemers, bakkers, cateraars, horeca, …). Hoe kunnen we solidariteit  en samenwerking versterken vanuit het delen van materiële en immateriële zaken? De bakoven past hier zeer goed in. We organiseren een nieuwe “common”. In deze “common” maken we afspraken rond de voorwaarden en het gebruik van de bakoven. Zo kunnen we bekijken of mensen individueel ook hun brood kunnen komen bakken. In ruil kunnen ze dan hun kennis delen.

Koen Wynants