Uitnodiging werkgroep fietsexperimenten (vrijdag 9 maart, 11u30-14u, House Of Innovation)

Fietskaart groepsfoto.jpg

In oktober 2017 werden er op korte tijd drie fietsers doodgereden op verschillende kruispunten in het Antwerpse verkeer. Onze stad blijkt niet veilig voor fietsers en voetgangers. De mobiliteit is de voorbije jaren hard veranderd, het aantal fietsers en conflicten in het verkeer namen sterk toe. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat jaar na jaar de inwoners van het district Antwerpen in de Burgerbegroting kiezen om meer budget te investeren in een fietsvriendelijker district. Commons Lab Antwerpen zal ism Antwerpenize, A’pen op wieltjes, de Fietsschool in 2018 3 fietsexperimenten kunnen opzetten. Want de fiets moet in Antwerpen voor iedereen een gemeengoed worden!

We zijn op zoek naar diverse fietsminnende Antwerpenaren die actief willen meewerken aan deze fietsexperimenten: bewoners, mensen uit middenveld, ondernemers, ambtenaren, experten, … Die verenigen we in een werkgroep die gedurende 2018 een 5-tal keren zal samen komen. De eerste samenkomst gaat door op vrijdag 9 maart om 11u30 (tot 14u) in House of Innovation (Duboisstraat 50, 2060 Antwerpen). We voorzien een broodje voor de deelnemers. Gelieve vooraf in te schrijven via commonslabantwerpen@gmail.com.

 

Info over drie projecten:

Het eerste project dat we willen opzetten is de organisatie van een ‘fietscamp’ waarbij we gaan brainstormen over twee inspirerende fietsacties. Bedoeling is om die 2 concrete acties te realiseren tegen september/oktober.

Een tweede project gaat over het heruitvinden van de fietsstraat 2.0. We gaan drie verschillende straten uit het district Antwerpen tijdelijk ombouwen tot de gedroomde fietsvriendelijke straat.

Een derde project is een pilootproject rond kinderdeelfietsen. Elk Antwerps kind heeft het recht op een fiets en om veilig en zelfstandig met de fiets naar school te gaan. We willen een beloningssysteem ontwikkelen en uittesten samen met één pilootschool.

Koen Wynants