Naar een economie van het genoeg

Het dominante verhaal binnen onze samenleving is dat een goed leven bestaat uit een superdrukke job en grenzeloze consumptie. Steeds meer spullen, die extra citytrip of de nieuwe auto, het zou gelijk staan aan beter. De realiteit toont een ander beeld: zowel de planeet als steeds meer mensen hebben te maken met een burn-out, wat psychologen omschrijven als het eindstadium van langdurige roofbouw op het lichaam.

Er is dus nood aan een ander verhaal, dat toont dat een rijk leven juist vertrekt vanuit het erkennen van grenzen. Waarbij zinvolle activiteiten die de draagkracht van onszelf en de planeet erkennen, de basis vormen voor een florerende samenleving. Dat vraagt om een andere visie op onze economie, die mens en planeet versterkt in plaats van uit te putten. Die wegwerpen vervangt door delen, kringlopen en een eerlijk aarde-aandeel voor elke bewoner op onze levende planeet.

Keynote speakers

  • Jan Mertens (Federale Raad Duurzame Ontwikkeling) voor het globale verhaal,
  • Jiska Verhulst (transitiemanager Circulaire Economie) voor de praktijk en wat gebeurt er in Vlaanderen (gevraagd)

Antwerpse initiatieven

  • Liesbet Veulemans van Op wieltjes: Een kinderfiets is leuk en handig. Maar ze zijn ook duur, vragen onderhoud en worden snel te klein. Als je krap bij kas zit, zijn dit goede redenen om geen kinderfiets aan te kopen. Bij A’pen op Wieltjes leen je een kinderfiets. Je betaalt jaarlijks lidgeld en je ruilt de fiets voor een groter exemplaar indien nodig.   https://www.facebook.com/apenopwieltjes
  • Lief Vogels van Collectief goed:  Het doel van dit nieuw coöperatief woonmodel is goede, betaalbare woningen verhuren aan kwetsbare gezinnen. http://collectiefgoed.be/
  • Bram Van Hove van Stadsakker: Stadsakker: Bijdragen aan lokale en duurzame voedselproductie door moestuinen te (re)introduceren in de stad. + Opstap naar vast werk voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. https://www.facebook.com/stadsakker.posthof/

Gesprek met de zaal

Drink

 

Tijdstip: Zaterdagnamiddag 26 mei 2018 14 - 17u

Locatie: Zaal De Nieuwe Vrede Vredestraat 16 Berchem: 10 minuten van Berchem station https://www.google.be/maps/place/De+Nieuwe+Vrede/@51.194709,4.419059,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47c3f7241358f50d:0xb46530c250c4f85c!8m2!3d51.194709!4d4.421253?hl=nl

Organisatie: Terra Reversa in samenwerking met GroenPlus

Koen Wynants