KARL-MARX-DAG: BIJ DE 200STE GEBOORTEDAG VAN EEN DUIZELINGWEKKENDE DENKER

marx-begrijpen.jpg

Op zaterdag 5 mei 2018 wordt wereldwijd de 200ste verjaardag gevierd van de Duitse politieke denker Karl Marx (1818-1883). Filosofiehuis Het zoekend hert organiseert die dag achtereenvolgens de boekpresentatie van Marx begrijpen door Prof. Walter Weyns, een dialectisch denksalon met getuigenissen van 7 generaties en een duolezing door schrijver Walter van den Broeck en zijn zoon Karl van den Broeck, hoofdredacteur van nieuwssite Apache.

1. BOEKPRESENTATIE DOOR PROF. WALTER WEYNS – 14:00

In zijn nieuwe boek Marx begrijpen. Een actuele inschatting van zijn denken(Houtekiet) beaamt Prof. Walter Weyns de stelling dat het denken van Marx uiterst relevant is gebleven, en gaat daar dieper op in, in positieve en negatieve zin. Prof. Walter Weyns gaat geen thema uit de weg, maar apprecieert Karl Marx vooral als de dialecticus die hij was.

2. DIALECTISCH DENKSALON – 16:00

Passionele denkers en jonge activisten zijn welkom tijdens een dialectisch denksalon. Het zoekend hert gaat vooraf op zoek naar 7 wijze hoofden dan wel bloedende harten die zich durven te uiten. Om dan samen met anderen te reflecteren en gloedvol te overwegen in welke mate het denken en de levenshouding van Karl Marx nog voorbeeldkrachtig zijn.

3. CULTUURMARXISME, VAN VADER OP ZOON? – 20:00

Schrijver Walter van den Broeck reflecteert over Marx en de evolutie van marxisme en socialisme vanuit zijn persoonlijke perspectief. Zijn jongste zoon Karl, journalist en hoofdredacteur van nieuwssite Apache, bekijkt de evoluties vanuit zijn functie in het midden van de actualiteit. Een ontmoeting tussen een vader en een zoon over een gedachtegoed dat blijft prikkelen.

KARL-MARX-DAG. Zaterdag 5 mei 2018 in Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem-Antwerpen. Inkom: 1: 12 euro – 2: gratis – 3: 12 euro. Maar wie het nieuwe boek koopt, krijgt een entreeprijs terug. Inschrijven verplicht: hetzoekendhert@gmail.com. Meer informatie in de rubriek ‘Onze activiteiten‘.

Koen Wynants