Burendag: maak van uw straat een gemeen goed! (vrijdag 25 mei 2018)

Burendag 2018.jpg

Elk jaar vindt in Antwerpen de Burendag plaats. Antwerpenaars zetten dan een stoel buiten en doen een praatje met hun buren. Een eenvoudig, laagdrempelig en leuk idee om uw buren beter te leren kennen. Zet alvast vrijdag 25 mei 2018 in uw agenda, inschrijven kan vanaf 11 maart.

De UA heeft ooit de Burendag van naderbij onderzocht. Het blijkt effectief dat de Burendag de sociale cohesie in de straat op een duurzame manier versterkt. Na een Burendag is het ijs in de straat gebroken en gaan mensen vlotter met elkaar contact nemen. Het blijkt ook dat straten achteraf vaker deelnemen aan andere straatactiviteiten zoals de Lentepoets, speelstraat, ... 

De Burendag is in 2003 op een Stadsgesprek van Antwerpen aan't woord als idee naar boven gekomen. In die tijd was er heel weinig sociale cohesie in de stad. Meer dan 10 jaar later is Antwerpen een stad van buren geworden. Er zijn duizenden straatcomités die jaarlijks 2000 straatactiviteiten organiseren. Iets waar we als stad bijzonder fier op mogen zijn! Dank aan Antwerpen aan't woord, Stadsmakers en de vele straatvrijwilligers!

Koen Wynants