EEN MOOIE STAD DOET LEVEN! Oproep: Welke Antwerpenaren willen hun straat, plein, schoolomgeving, winkelstraat, … fietsvriendelijker? Stel uzelf kandidaat!

 

EEN STAD DIE ER UITNODIGEND UITZIET VOOR BEWONERS EN BEZOEKERS MAAKT ZICHZELF STERKER EN DUURZAMER. MENSEN OP ZOEK NAAR LEVENSKWALITEIT EN NAAR IETS MEER DAN DE PUUR FUNCTIONELE WOONFUNCTIES ZULLEN SNELLER KIEZEN OM IN HUN STAD TE BLIJVEN WONEN ALS DIE ER UITNODIGEND UITZIET. WANNEER WE ONS ERGENS THUIS VOELEN EN ER DUS LANGER WILLEN BLIJVEN, MAKEN WE ONS HUIS GEZELLIG. WE LATEN ONS INSPIREREN DOOR INTERIEURMAGAZINES EN ZOEKEN OP ROMMELMARKJES NAAR MOOIE OBJECTEN DIE ONS INTERIEUR HELEMAAL AANGENAAM MAKEN.

De parking
Die gezelligheid en gastvrijheid van onze huizen moet doorgetrokken worden naar de buitenkant. Nog teveel publieke ruimte wordt op dit moment ingenomen door blik en functies. Inwoners, bezoekers, ondernemers, scholen … dromen van een warmer en gastvrijer Antwerps district. Een andere straatinrichting met vriendelijker gedrag in het verkeer en uitnodigend uitzicht. Het aantal bezoekers en bewoners in de stad zal blijven toenemen. Nieuwe maatregelen en creatieve ideeën zijn nodig om onze stad sterker, duurzamer en gezelliger te maken.

Goed begonnen is half gewonnen
3 straten, pleinen, scholen, … in het district Antwerpen krijgen in 2018 de kans om samen te werken met Antwerpenize.be, Commons Lab Antwerpen en zoveel mogelijk andere enthousiastelingen. We beginnen met drie straten, pleinen of scholen samen te onderzoeken en nieuwe maatregelen uit te testen om die plekken vriendelijker te maken. Locaties waar we nu al aan denken: uitgang Centraal-Station (Dekeyserlei), Theaterplein, Quellinstraat, Meir, Scheldekaaien, … Dat zullen creatieve (en tijdelijke) infrastructuuringrepen zijn om het verkeer te vertragen of conflicten te vermijden (door o.a. het versmallen van de rijweg, toevoegen van lijnen, omgeving anders (dwingend) in te richten, bloembakken te plaatsen, …). Mogelijk ook extra capaciteit om (kinder)fietsen te stallen (hetzij in de straat, hetzij in een garage, school,…). Of nieuwe, positieve sensibilisatie-acties om correct gedrag in het verkeer te stimuleren.

Actie!
Ben jij een enthousiaste Antwerpenaar of lid van een buurt/oudercomité, winkeliersvereniging, … die echt goesting én energie heeft om zijn/haar straat of plein positief en in samenspraak aan te pakken? Geef voor 13 mei een seintje aan Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen. Partners en handige harry’s staat klaar om er samen in te vliegen. Dit is o.a. mogelijk dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen.

Info en contact:
Koen Wynants, commonslabantwerpen@gmail.com,
www.commonslabantwerpen.org

Koen Wynants