Boeklancering - PEER TO PEER 'The Commons Manifesto’ (9 april 2019 20:00 – 22:00, Elcker-Ik)

michel bauwens.jpg

Peer to Peer -

The Commons Manifesto

Michel Bauwens stelt zijn nieuw boek voor, 9 april te Elcker-Ik ism Commons Lab Antwerpen

Peer-to-Peer, afgekort P2P, staat voor een wijze van produceren waarin producenten als gelijken (‘peers’) een goed creëren dat ze dan ook gemeenschappelijk gebruiken. Het gemeenschappelijke beheer staat hier centraal. Denk aan Wikipedia bijvoorbeeld, waar je zowel de rol kan opnemen van producent als van gebruiker. Deze nieuwe manier van produceren behoort tot de commons, of burgercollectieven, waar burgers collectief instaan voor het beheer van goederen. 

Michel Bauwens, Vasilis Kostakis & Alex Pazaitis gaan in hun nieuwe boek ‘Peer to peer: The commons manifesto’ in op deze nieuwe manier van produceren. Als lid van de P2P-Foundation maken ze in het boek duidelijk hoe deze nieuwe vorm van produceren mogelijkheden biedt voor het creëren van een economie die billijkheid, duurzaamheid en openheid combineert. 

Benieuwd hoe deze peer-to-peer beweging ook iets voor jou kan betekenen? Hoe een 'commons-gebaseerde’ toekomst kan bijdragen aan de uitbouw van een rechtvaardige samenleving? En hoe deze beweging de voorbije jaren kon uitgroeien tot een volwaardig alternatief? Kom dan naar de boeklancering waar Michel Bauwens honderduit vertelt over de peer-to-peer-beweging.  

Auteurs

Michel Bauwens is de oprichter van de P2P Foundation en werkt in samenwerking met een wereldwijde groep onderzoekers aan de verkenning van peer-productie, governance en eigendom op basis van commons.

Vasilis Kostakis is de hoogleraar P2P Governance aan de Technische Universiteit van Tallinn en faculteitsmedewerker aan de universiteit van Harvard. Hij is ook gastprofessor aan de Autonome Universiteit van Barcelona. Vasilis is de oprichter van het P2P Lab en kernlid van de P2P Foundation.

Alex Pazaitis is een kernlid van het P2P Lab en een Junior Research Fellow bij de Ragnar Nurkse-afdeling aan de Technische Universiteit van Tallinn.

Locatie

Elcker-Ik centrum, Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen

Inschrijven

De boeklancering is gratis. We vragen wel om op voorhand in te schrijven. Inschrijven kan via de website van Elcker-Ik.

 Het boek kan je lezen/downloaden via deze link: https://www.uwestminsterpress.co.uk/site/books/10.16997/book33/?fbclid=IwAR3iIHTcGRYCiwoYxw-__TIJ0IhTbbjawg__9hX5Pqfr1d1jJaPvs7By4fw

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een reeks gesprekken rond de stedelijke commons en Talking Urbanity. Telkens met een ander thema: stadslandbouw, cultuur als commons, Wonen, coöperatief ondernemen, broedplaatsen, materialen. De thema's liggen niet vast en kunnen op vraag geprioretiseerd worden. Bij ieder thema worden ervaringsdeskundigen en experten gezocht om aan te schuiven, maar iedereen is welkom. We trachten een beeld te krijgen van het gehalte “commons” dat vandaag in Antwerpen wordt gecreëerd. We brengen momenteel alles in kaart, analyseren en experimenteren. Bedoeling is om tegen eind 2019 alles te verwerken in een Commons Transitieplan voor Antwerpen (2020-2022). Meer info: Koen Wynants, commonslabantwerpen@gmail.com , www.commonslabantwerpen.org

Koen Wynants