Geleide wandeling langs 'Oude en nieuwe 'gemene grond' in Veerle-Heide (11/05)

merode.jpg

Rondleiding in het hart van de Merode & omgeving. Maak kennis met het principe van 'gemeenschapsgrond', de commons van vroeger en nu!

Tussen de bossen van de graaf en de kloosters bevonden zich heidevelden die door de lokale gemeenschappen met hun dieren mochten begraasd worden, waar mocht geplagd worden enz.  Het systeem van commons wordt deze dagen terug opgehaald als een mogelijk antwoord op een aantal problemen van onduurzaamheid en 'vervreemding'.  De collectieve aankoop van een 7ha grote hoeve door het collectief 'Bright Futures cvba'  in Veerle Heide is zo'n experiment.

Zowel het verleden van de gemene gronden in Veerle-Heide, als de werking van de nieuwe gemeenschapsgrond "het hart van de Merode" komen aan bod tijdens een fijne natuurwandeling. Je leert meer over het delen van grond vroeger en nu,  over verleden en toekomst van lokale voedsel-, bouwstoffen- en energie-voorziening.  Je ontdekt nieuwe mogelijkheden van samenwerking. Je ervaart wat een 'plek' kan betekenen, en je krijgt gelegenheid om je ervaring te delen. Een authentieke ontmoeting met de grond, de plek en jezelf maken van deze 2 uur durende rondleiding een beklijvende ervaring.  

Tijdstip

Zaterdag 11 mei  2019 - 10u00 tot 12u30

Inschrijven

Kostprijs bedraagt 20€ per persoon, ontvangst met koffie en thee inbegrepen. We zouden vanuit Antwerpen willen carpoolen. Wie een auto wil delen, gelieve dat te laten weten. Inschrijven via commonslabantwerpen@gmail.com. Wie niet van Antwerpen is, je kan ook rechtstreeks naar daar gaan, afspraak om 10u, zie https://www.bright--futures.com/bereikbaarheid.html

Kledij.

Laarzen.

 

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een reeks gesprekken rond de stedelijke commons en Talking Urbanity. Telkens met een ander thema: stadslandbouw, cultuur als commons, Wonen, coöperatief ondernemen, broedplaatsen, materialen. De thema's liggen niet vast en kunnen op vraag geprioretiseerd worden. Bij ieder thema worden ervaringsdeskundigen en experten gezocht om aan te schuiven, maar iedereen is welkom. We trachten een beeld te krijgen van het gehalte “commons” dat vandaag in Antwerpen wordt gecreëerd. We brengen momenteel alles in kaart, analyseren en experimenteren. Bedoeling is om tegen eind 2019 alles te verwerken in een Commons Transitieplan voor Antwerpen (2020-2022). Meer info: Koen Wynants, commonslabantwerpen@gmail.com , www.commonslabantwerpen.org

Koen Wynants