Een lokale voedselstrategie voor Antwerpen (Voedselraad Antwerpen, 25 juni)

voedselraad Antwerpen.jpg

Aan het begin van een nieuwe legislatuur brengen we lokale doeners, denkers en geïnteresseerden samen. Tijdens de eerste bijeenkomst van de Voedselraad gaan we met verschillende lokale voedselinitiatieven op zoek naar oplossingen voor hun belangrijkste uitdagingen. Hoe kunnen we voedsel op een duurzame en inclusieve manier verankeren in de stad? Hoe kunnen we de sociale, economische en ecologische meerwaarde van een lokaal voedselsysteem laten samengaan? Hoe krijgen we duurzaam en lokaal voedsel op de politieke agenda? Hoe kunnen we lokale initiatieven opschalen en verbinden met elkaar? Welke rol is er weggelegd voor de stad? De bedoeling is om op interactieve manier oplossingen te bedenken en te bundelen in een lokale voedselstrategie.

Lokaal voedsel leeft in Antwerpen. Het aantal nieuwe initiatieven groeit en we hebben goesting in een visie en een overkoepelend netwerk om samenwerking te faciliteren. In tegenstelling tot Leuven en Gent, is er in Antwerpen vandaag geen beleid rond voedsel en is er geen lokale voedselstrategie. Hier willen we verandering in brengen. Om te beginnen door het oprichten van een Antwerpse Voedselraad. Dit nieuwe netwerk van lokale voedselinitiatieven, middenveldorganisaties en onderzoekers, nodigt jou graag uit om mee te werken aan een lokale voedselstrategie voor Antwerpen.

Waarom? Wereldwijd zijn steden steeds belangrijkere spelers in de ontwikkeling van beleid rond en de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Steden zijn plaatsen bij uitstek waar innovaties rond voedselproductie, -consumptie en -distributie zich ontwikkelen. In regio Antwerpen is er heel wat in beweging rond stadslandbouw en de uitdaging ligt erin om de juiste kennis en netwerken samen te brengen zodat er nog meer mensen hieraan kunnen deelnemen zowel als producent, consument en prosument.

Doel van de avond:
· Elkaar inspireren, netwerken, ervaring en tools delen
· Antwerps netwerk rond stadslandbouw en lokale voedselproductie versterken
· Belangrijkste uitdagingen identificeren en oplossingen formuleren als basis voor een lokale voedselstrategie voor Antwerpen .

Programma:
18u Vegetarisch/vegan buffet (5€)
19u Presentatie ‘Leuvense voedselstrategie - Leuven 2030’ (Gert Engelen, Hilde Van Rillaer, Caroline Huyghe)
20u Thematische werksessies met o.a. Noordlof, De Landgenoten, De Beek, VVSG, Stadsakker, Labeur Local, Wervel, CRESC UAntwerpen,…)
21u30 Plenaire slotsessie
22u Slotdrink

Ben jij er ook bij? Schrijf je hier in: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeEaJZum6juq1_1oiqkRweWG8h-BEqvjAmFtQGY_KJqgUn5Ag/viewform?usp=sf_link

Om 18u eten we samen een hapje (inschrijven verplicht, 5 euro) en om 19u start het programma.

Dit initiatief is een samenwerking tussen Commons Lab Antwerpen, CRESC UAntwerpen, Boeren en Buren, Wervel en Boerenbond met de steun van Elcker-Ik.

Meer info over het programma volgt.
Tot dan!!

Koen Wynants