Hoe burgers het zeggenschap in de stad veranderen (URBAN TALK WeMakeTheCity, JUNE 18, 20.00 - 22.00 · PAKHUIS DE ZWIJGER)

wemakecity.jpg

Als gaststad van WeMakeThe.City 2019 deelt Antwerpen haar inzichten, ervaringen en uitdagingen, in het bijzonder op het gebied van co-creatie en participatie. Wat kan Amsterdam leren van deze Vlaamse havenstad? Commons Lab is één van de gasten. Curator van dienst was Manu Claeys.

Tien jaar lang discussieerde Antwerpen over een geplande snelwegviaduct, tot in 2015 de boeg werd omgegooid. Sindsdien bouwen burgers, experts en ambtenaren samen aan een droom, met als kroonstuk: het overkappen van de volledige Antwerpse ring. Sleutelspelers in dit succesvolle co-creatietraject delen hun ervaringen. Andere sprekers geven een inkijkje in uiteenlopende bottom-up ontwikkelingen in de Vlaamse havenstad.

PROGRAMMA

19:30-20:00 UUR     INLOOP

20.00 – 22.15 UUR    PROGRAMMA

Avondprogramma rondom co-creatie, participatie en de burgerbeweging in Antwerpen. Gecureerd door Manu Claeys, essayist, burgeractivist, voorzitter van bewonerscollectief StRaten-generaal.

20:00-21:00 UUR   HET ANTWERPSE TOEKOMSTVERBOND 2030

 • Het Tiende District: de Droom
  Met Peter Vermeulen, ingenieur-architect en ruimtelijk planner, mede-oprichter en projectleider van de burgerbeweging Ringland; en Nele Samson, architect, burgeractivist bij stRaten-generaal en in opleiding als lifecoach.

 • Burgerwetenschap: Curieuzeneuzen en Straatvinken
  Met Huib Huyse, hoofd onderzoeksgroep duurzame ontwikkeling, HIVA-KU Leuven.

 • Overkapping Antwerpse Ring: het Proces
  Met Alexander D’Hooghe, oprichter van ORG Permanent Modernity, visiting professor aan MIT en UAntwerpen, intendant voor de overkapping van de Antwerpse ring.

21:00-22:00 UUR   VAN ONDEROP

 • Empowerment van jongeren
  Met Sihame El Kaouakibi, hands-on oprichter van Let’s Go Urban, WannaWork, NextGenity, JJHouse en WeloveBXL: projecten die kwetsbare jongeren in de grootstad perspectief bieden.

 • Therapie voor jongeren
  Met Ingrid de Jonghe, juriste, criminologe, orthopedagoge, psychologe en psychotherapeute, initiatiefneemster van TEJO (Therapeuten voor jongeren), een laagdrempelige, therapeutische hulpverleningsorganisatie voor jongeren.

 • De Klimaatrobuuste wijk
  Met Nora Danko, landschapsarchitect, coördinator ecostadsprojecten voor de stad Antwerpen vanuit het EcoHuis, het adviescentrum voor duurzaam stadsleven; Koen Wynants, voorzitter van Commons Lab Antwerpen en zelfstandig ondernemer, focust op het versterken van burgercollectieven, P2P en nieuwe commons-strategieën; en Jos Thijs, kartrekker Klimaatrobuust Sint-Andries.

Koen Wynants