Buurtbewoners toveren 'Het Laar' in Borgerhout om tot groene ontmoetingsplek

laar popup.jpg

Het Laar in Borgerhout is een enorm plein met in het midden de gigantische Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk. Op het plein staat bijna de klok rond gemiddeld een honderdtal wagens geparkeerd. En elke vrijdag is er een grote markt.

Met die wetenschap is het niet eenvoudig om het Laar tot één grote publieke, groene ruimte te transformeren. Buurtbewoner en architect Kris Mys heeft eind 2018 met zijn ontwerp ‘Nieuw Laar’ een poging gedaan.

Stilstand

Bijna tien jaar geleden overwoog de overheid de bouw van een ondergrondse parking onder het Laar. Maar dat plan werd afgevoerd omdat het te duur was en ook omdat het geen draagvlak had. Hoewel het Laar wellicht één van de meest beloftevolle pleinen van Borgerhout is, ligt het er sindsdien nog even troosteloos en chaotisch bij.

La La Laar

Buurtbewoners willen dat er schot in de zaak komt. Daarom proberen ze via het platform Studio Borgerzin alle buurtbewoners mee aan boord te krijgen. Het Laar heeft immers dringend een echte totaalvisie nodig.

Van 23 augustus tot 8 september wordt een deel van het Laar tijdelijk omgetoverd tot een groenere plek waar het aangenaam ontmoeten is van buren met buren met nog andere buren. Tijdens deze periode organiseren ze allerlei buurt-activiteiten van en door buurtbewoners. Check de facebookgroep https://www.facebook.com/groups/BuurtgroepLaar/

Koen Wynants