3 gratis inspiratiesessies voor coöperaties (Anseelefonds, Gent)

anseelefonds cooperaties.jpg

Sedert 1 mei is een nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van kracht. Hoeft het nog een betoog dat dit een grote impact op coöperatieve vennootschappen? Met haar gratis inspiratiesessies op zaterdagvoormiddag 5 oktober19 oktober en 16 november, zal het Anseelefonds je helpen om jouw coöperatieve eigenheid in de praktijk te verbreden en te verdiepen. Jouw gidsen zijn historici, economen, filosofen, … maar ook en vooral jouw coöperatieve collega’s met wie je in dialoog kan gaan. Dat spreekt vanzelf!
Praktisch:

 • Sessie 1: 5 oktober - Coöperatieve Waarden en Principes

 • Sessie 2: 19 oktober - Winst en Meerwaarde

 • Sessie 3: 16 november - Ledenbetrokkenheid

 • Kunstencentrum Vooruit - Gent

 • Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

 • Zaterdagvoormiddag van 9u00 tot 12u30

 • Gratis toegang

Mis deze inspiratiesessies niet. Schrijf je nu in voor 1 of meerdere sessies via onderstaande knoppen! Vermeld zeker de namen van diegenen waarvoor je inschrijft.

 Sessie 1: 05/10/2019 Coöperatieve waarden en principes:

 • Wat leert de geschiedenis ons om niet uit te glijden op het glibberige pad tussen de intenties en de realiteit?

 • Wat zegt de nieuwe wet nu precies over de toepassing van de coöperatieve principes (ICA-principes)?

 • Hoe gaan coöperaties hier in de praktijk mee om?

 • Meer info...

Het antwoord op deze en nog veel andere vragen krijgt u op deze inspiratiesessie! Met medewerking van volgende sprekers: Alain Clauwaert - voorzitter AnseeleFonds, Geert van Goethem - directeur AMSAB/ISG, Peter Bosmans - directeur Febecoop, Karel Lootens - Wooncoop

Inschrijven - 5 oktober - coöperatieve waarden . Meer gedetailleerde informatie over deze sessie kan u hier vinden

 

 Sessie 2: 19/10/2019 Winst en meerwaarde:

 • Is de uittreding van een vennoot met zijn scheidingsaandeel aan nominale waarde een heilig coöperatief principe?

 • Is het klassiek dividend van 6% een correcte vergoeding van risicokapitaal of buitensporig in tijden van historisch lage rente?

 • Hoe zat het nu weer met de coöperatieve restorno als alternatief voor een dividenduitkering?

 • Meer info...

Over deze en vele andere vragen hopen we u aan de hand van praktijkcases een aanzet tot antwoord te geven. Met medewerking van volgende sprekers: Alain Clauwaert - voorzitter AnseeleFonds, Peter Bosmans - directeur Febecoop, Bart Van Gijsel - economische raadgever Febecoop, Marc Standaert - directeur COOP Apotheken, Steven Pauwels - zaakvoerder CHOCO relatiebouwers, Prof. Dr. Koen Schoors - Economisch professor Universiteit Gent.

 Inschrijven - 19 oktober - winst en meerwaarde .Meer gedetailleerde informatie over deze sessie kan u hier vinden

 

Sessie 3: 16/11/2019 Ledenbetrokkenheid:

 • De graad van ledenbetrokkenheid meet je niet alleen op basis van de inspanningen die de coöperatie dag in, dag uit voor haar leden doet. Maar evengoed aan de hand van de bereidheid van de leden om bij te dragen tot het welzijn van de coöperatie: “Ask not what your cooperation can do for you—ask what you can do for your cooperation", om de goede oude Kennedy te parafraseren.

 • Meer info...

In deze inspiratiesessie over ledenbetrokkenheid staat logischerwijze jouw betrokkenheid centraal. Met medewerking van volgende sprekers: Alain Clauwaert - voorzitter AnseeleFonds, Peter Bosmans - directeur Febecoop, John Vandaele - Energent, Ruben Segers - De Vroente / De Kollebloem, Prof. Dr. Tine De Moor - Professor Sociale en Economische Geschiedenis aan Universiteit Utrecht

 Inschrijven - 16 november - ledenbetrokkenheid .Meer gedetailleerde informatie over deze sessie kan u hier vinden

Koen Wynants