Doe mee met tweede editie verkeerstelling Straatvinken (16 mei)
straatvinken 2019.jpg

Op donderdag 16 mei vindt op initiatief van de Ringland Academie voor het tweede jaar op rij het burgerwetenschapsproject ‘Straatvinken’ plaats. Die dag tellen burgers een uur lang het verkeer in hun straat. Zo gaan ze samen met wetenschappers na of het verkeer jaar na jaar gezonder wordt. Voor deze tweede editie werd daartoe ook een verkeersleefbaarheidsscore uitgewerkt. Daarnaast is het telgebied uitgebreid tot de hele provincie Antwerpen, het Waasland en de Leuvense stadsregio. Kandidaat-tellers kunnen vanaf vandaag inschrijven via www.straatvinken.be.

 Om na te gaan hoe gezond het verkeer in de straten is, ontwikkelde de Ringland Academie samen met de Universiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven voor de tweede editie bijkomend een verkeersleefbaarheidsmeting. Burgers zullen niet alleen een uurtje het verkeer tellen, ze worden ook gevraagd een verkeersleefbaarheidsbevraging in te vullen. Op basis van acht indicatoren, waaronder verkeersdrukte, aandeel gemotoriseerd verkeer en straatinrichting, krijgt elke straat zo een verkeersleefbaarheidsscore. De bevraging peilt bij de deelnemers ook naar hoe ze hun straat beleven.

Burgers en overheden krijgen zo voor de eerste keer en op deze schaal zicht op de leefbaarheid in de straten. Jaar na jaar zou die leefbaarheid moeten verbeteren door het lagere aandeel van het autoverkeer. Straatvinken wil tot 2030 de evolutie van het verkeer op straatniveau in kaart brengen. Zowel in Antwerpen als in Leuven is de modal shift naar duurzamer verkeer een belangrijk thema, respectievelijk in het Toekomstverbond tussen de Antwerpse burgerbewegingen en de overheid, en in de Leuvense Roadmap 2050 en Regionet.

 

Conclusies editie 2018

De eerste editie van mei 2018 in de Vervoerregio Antwerpen en in Leuven toonde aan dat er tegen 2030 nog flink wat inspanningen nodig zijn om de burgers te doen kiezen voor alternatieven voor de auto. 70 procent van het getelde verkeer bestond toen uit auto’s, bestelwagens en vrachtwagens, 30 procent waren voetgangers, fietsers, en bussen en trams. Zowel in Leuven als in Antwerpen bleken er evenwel grote verschillen te zijn tussen de binnenstad binnen de Ring en de zones buiten de Ring. Terwijl in de binnenstad ongeveer 50 procent auto’s geteld werden, steeg dat aandeel in de rand fors naar meer dan 80 procent. In de Antwerpse districten buiten de Ring bestond het verkeer voor 67 procent uit auto’s, mede door de druk van het autoverkeer dat uit de rand komt. In Leuven scoorden de steenwegen in het algemeen laag qua duurzame vervoerswijzen.

Bekijk hier de resultaten van Straatvinken 2018.


Vanaf vandaag inschrijven voor tweede editie

Op donderdag 16 mei tussen 17 en 18 uur gaan de Straatvinken voor de tweede keer massaal de straat op. Tellen doen ze met een speciaal ontwikkelde app of met een papieren telformulier, te downloaden via www.straatvinken.be.

Vanaf vandaag 23 april tot 16 mei kunnen kandidaten zich inschrijven via www.straatvinken.be. Het maakt niet uit of men vorig jaar al mee telde of niet. Voor de eerste editie van 2018 deden in Antwerpen en Leuven 1.600 straatvinken mee. Dit jaar hopen de initiatiefnemers op een verdubbeling.

 

Telgebied uitgebreid, met steun van gemeentebesturen

Mobiliteit stopt niet aan de gemeentegrens. Daarom breidt Straatvinken het telgebied dit jaar uit van de Vervoerregio Antwerpen tot de hele provincie Antwerpen en het Waasland. Heel wat gemeenten steunen de telling van 16 mei. Al zeker 35 gemeentebesturen gaan hun inwoners oproepen mee te straatvinken. Net zoals vorig jaar telt ook Leuven weer mee. Daar speelt naast Groot-Leuven het verkeer in de buurgemeenten een belangrijke rol.  

 

Interesse vanuit de overheid voor opvolging modal shift

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid, evenals de Vervoerregio Antwerpen o.l.v. Lantis (het vroegere BAM) tonen interesse om de Straatvinken-data te integreren in de officiële monitoring van de vereiste modal shift en de verkeersleefbaarheid. Dat betekent een mooie erkenning voor dit burgerwetenschapsinitiatief.

 

Nieuwe partner Telraam biedt logistiek voor controletellingen

In Antwerpen mobiliseert Ringland kandidaat-tellers, in de Leuvense stadsregio is dat Straten Vol Leuven.

Straatvinken kan opnieuw rekenen op ondersteunende partners. De Universiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven staan in voor de wetenschappelijke begeleiding.

Argenta en Gazet van Antwerpen ondersteunen het project financieel, communicatief en inhoudelijk. Beide roepen hun medewerkers en klanten op om dit jaar mee te straatvinken.

Spaced zorgde voor een vernieuwde versie van de straatvinken-app. Datylon ondersteunt de datavisualisatie.

Vanaf dit jaar maakt Straatvinken ook gebruik van het webplatform van het citizen-science-initiatief Telraam voor controletellingen op basis van beeldherkenning. Bagaarondersteunt mee de logistiek van die automatische verkeerstellingen. Deze bijkomende meting op 100 plaatsen kreeg de naam Straatvinknesten.

Koen Wynants
Je eigen energiesysteem opzetten? Kom naar Durfdagen van Kamp C (23/04, 04/06) #cVPPproject
kamp C durfdagen.jpg

Samen energie opwekken en consumeren, als school, cohousinggroep, met jouw straat, jouw gemeente. Klinkt dat als muziek in jouw oren? Of ben je simpelweg benieuwd naar de mogelijkheden in energieonafhankelijkheid in België? Kom dan naar de droom-durf-doe dagen op Kamp C in Westerlo.

Kamp C nodigt jullie uit om mee na te denken over een eigen energiesysteem, samen met tal van experts. We reiken jullie informatie en inspiratie aan om zelf aan de slag te gaan. Dat kan dankzij een virtuele energiecentrale: een  ICT-systeem dat de opgewekte energie opslaat en verdeelt binnen jouw gemeenschap of organisatie.

In maart organiseerden we de Droomdagen. De Durfdagen zijn hierop het vervolg waarbij we jullie nog verder ondersteunen en de nodige kennis en expertise aanreiken. Op 25 mei maken we een inspirerende uitstap, hiervoor kan je je inschrijven via deze link.

Lees hier meer over het cVPP-project.

Programma van Durfdagen: samen sterk voor energietransitie

Programma 23 april:

18u00 - 18u45: Ontvangst met soep en hapjes 

18u45 - 19u45: Sprekers (*)

“Terugblik droomdagen –vooruitblik durfdagen”

Soetkin Goris van Trizone | procesbegeleider 

“Hoe wordt je als gemeenschap een speler in de energiemarkt”

Ruth Mourik van Duneworks en Luc van Summeren van TUe | partners cVPP

 “De opstart van de cVPP 'Sint-Amandsberg Dampoort' en/of de cVPP 'EnerGent' 

Jeroen Baets van EnerGent | projectcoördinator

“Loenen binnen 20 jaar energieneutraal”

Jasper Kroondijk van Qirion | adviseur energietransitie

19u45 – 20u00: Pauze

20u00 – 21u45: Werksessies.

In de werksessies hebben we naast de sprekers ook deskundigen uitgenodigd voor de vragen uit de Droomdagen en geven we de aanzet voor een potentiekaart voor je eigen project.

21u45 – 22u00: Slotwoord en toelichting verder verloop

 

Inschrijven:
Je kan je inschrijven voor beide Durfdagen via deze link.

 

Locatie:

Kamp C – Infocentrum

Britselaan 20

2260 Westerlo

 

Bereikbaarheid

·        Bus 305 Turnhout - Herentals - Aarschot - Leuven. Afstappen doe je aan halte 'Kamp C'.

·        Kamp C is vlot bereikbaar met de fiets. Bekijk de mogelijkheden hier.

·        Er is voldoende parkeergelegenheid op de onze site en laadpalen voor elektrische wagens.

 

Kan je toch niet aanwezig zijn? Geef ons dan een seintje!

Wil je meer informatie, neem contact met ons op. info@kampc.be met vermelding Durftraject.

 

(*) Voor de invulling hebben we ons gebaseerd op de meest voorkomende vragen uit de Droomdagen:

  1. Hoe zet je je eigen organisatie op poten?

    1. Wat zijn de juridische aspecten, hoe maak je het duurzaam, wat is de tijdsbesteding en hoe verloopt de collectieve besluitvorming

    2. Welke actoren heb je nodig in en buiten je groep?

  2. Wie is erbij betrokken?

    1. Energiecoöperaties: samenwerking in en met

    2. Rol van de lokale overheden

  3. Wat is wettelijk mogelijk?

  4. Wat is technisch mogelijk?

 

Hieruit hebben we drie thema’s gehaald die we meenemen naar de eerste Durfdag en hebben de volgende sprekers uitgenodigd:

  1. Nulmeting of beginstation van jouw gemeenschap: welke spelers/actoren zijn er in de groep? Wie ontbreekt?

  2. Energiemarkt: hoe zit de energiemarkt in België in elkaar? Welke spelers zijn actief?

  3. Wat is er mogelijk op dit moment? Welke concrete voorbeelden zijn er?

 

Voor de werksessies hebben de deskundigen de vragen ontvangen, die tijdens de Droomdagen gesteld zijn geweest.

 

Uitstap op 25 mei.

In mei maken we een boeiende uitstap naar twee lopende projecten, het cVPP project van onze partner EnerGent en een co-housingsinitiatief.

 

Schrijf je meteen in voor de Durfdagen en de uitstap!

 Spread the word!

Twitter: #cVPPproject

Facebook: Samen sterk voor energietransitie - CVPP

LinkedIn groep: community-based Virtual Power Plant (cVPP)

Community based Virtual Power Plant (cVPP) is een project binnen INTERREG North-West Europe programma, geleid door de Technische Universiteit Eindhoven. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt van 20 september 2017 tot 19 september 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 60% van de uitgaven, oftewel 3.663.205,49 EUR. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 EUR bij.

Koen Wynants
Commons Lab Antwerpen op inspiratiedag 'Bruss-it' (9 mei 2019)
bruss-it_xl.jpg

Kom naar onze inspiratiedag over slim ruimtegebruik en ontmoeting in de gedeelde ruimte. Ontdek inspirerende voorbeelden uit Brussel en andere steden in binnen- en buitenland.

Voor een beter, mooier en slimmer Brussel

In 2016 lanceerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) de projectoproep ‘Bruss-it’. Met die oproep ondersteunt de VGC initiatieven die inzetten op gemeenschapsvorming in de gedeelde ruimte en slim ruimtegebruik.

Programma

Op deze inspiratiedag zetten we de realisaties van Bruss-it in de verf en kan je ook inspirerende voorbeelden uit andere steden ontdekken. We reflecteren, inspireren en wisselen ervaringen uit over tijdelijke invulling, gedeeld ruimtegebruik, participatie, interventies in de publieke ruimte en nog veel meer.

Nieuwsgierig? Hier kan je het volledige programma bekijken.

Voor wie?

De inspiratiedag staat open voor alle stadsmakers die geïnteresseerd zijn in gemeenschapsvorming in de gedeelde ruimte en slim ruimtegebruik, voor professionelen en burgers, van binnen of buiten Brussel.

Praktisch

  • Donderdag 9 mei in de Beurs van Brussel (Beursplein 1, 1000 Brussel)

  • Doorlopend van 12.30 tot 22.00 uur. Je kunt kort even binnenspringen of de hele namiddag en avond blijven.

  • De inspiratiedag is gratis maar inschrijven is verplicht. Schrijf je in voor het hele programma (namiddag en avond) of voor een deel ervan.

Meer info

Contacteer de cel Stedelijk Beleid:

Koen Wynants
Weet jij raad met het klimaat? Infoavond met Ivan Janssens, hoogleraar departement Biologie.
Beeld door Fatinha Ramos, Fatinha Illustration, rechtstreekse link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157266607727557&set=a.10153597559332557&type=3&theater

Beeld door Fatinha Ramos, Fatinha Illustration, rechtstreekse link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157266607727557&set=a.10153597559332557&type=3&theater

Elke dag hoor je over het klimaat: in het nieuws, op sociale media, zelfs bij de kapper en in het café op de hoek. Iedereen heeft het erover.

Wat is er aan de hand?

Wat is dat toch met al die klimaatbetogingen? Waarom blijven de jongeren op straat komen? Overdrijven ze niet? Gaat het nu echt zo slecht met ons klimaat? Wat doet de overheid? En wat kunnen wij zelf doen?

Om een antwoord te geven op deze en andere vragen nodigen we je uit op een infoavond over het klimaat. We laten Ivan Janssens aan het woord. Hij is Hoogleraar aan het departement Biologie van de Universiteit van Antwerpen en één van de wetenschappers van Scientists4Climate. Hij is rechtstreeks betrokken bij het klimaatonderzoek.

Er zullen ook enkele jongeren van Youth For Climate Antwerpen en van Students For Climate Antwerpen aanwezig zijn. Zij vertellen over hun acties en waarom ze nog steeds elke donderdag op straat komen.

Wat kunnen wij zelf doen?

Klimaatrobuust Sint-Andries geeft als afsluiter nog enkele praktische tips mee.

Donderdag 25 april, 20u (deuren 19:30u)
Grote Zaal, Thomas More
Kronenburgstraat 62
2000 Antwerpen

Inkom is gratis en inschrijven is niet nodig, maar om een idee te hebben van de opkomst, gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via mail naar inschrijven@klimaatrobuust.eu

Een organisatie van Klimaatrobuust Sint-Andries in samenwerking met Musica Ouders, Youth For Climate Antwerpen, Students For Climate Antwerpen en Scientists4Climate.

http://www.scientists4climate.be
https://sites.google.com/view/yfc-antwerp/homepagina
https://youthforclimate.be
https://www.facebook.com/Students4climate.Antwerpen
https://www.facebook.com/fatinha
https://www.facebook.com/fatinhaillustration/

Koen Wynants
Verdeel 1,4 miljoen euro op het districtsforum

Op 27 of 28 april ben je welkom in het Zuiderpershuis om tijdens het districtsforum 1,4 miljoen euro te verdelen over de 12 gekozen thema’s van de Burgerbegroting. Schrijf je in en beslis waar het geld naartoe gaat!

Op het districtsforum verdeel jij samen met andere bewoners 1,4 miljoen euro over de 12 meest gekozen thema's van 2019. Dit gebeurt op een leuke manier met echte pokerchips. Nadien kan je gezellig nakaarten tijdens een receptie.

De 12 meest gekozen thema’s, die doorstoten naar het districtsforum, zijn:

§ groen in straten en op pleinen

§ ontmoeting in de buurt

§ projecten voor mensen in armoede

§ ondersteuning van het jeugdwerk

§ fietsvriendelijke straten

§ klimaatprojecten

§ meer bomen

§ huiswerkbegeleiding

§ interculturele projecten

§ toegankelijkheid openbaar domein

§ aanwerving en ondersteuning vrijwilligers

§ aantrekkelijkere pleinen

Wie wil deelnemen kan zich nu al inschrijven. 

Meer info: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/burgerbegroting-district-antwerpen/nieuws/verdeel-1-4-miljoen-euro-op-het-districtsforum?fbclid=IwAR35C1umldJqofSLBGAtTYqMZj4g4DrGTu0eR_CuMOJH110hcJMkDDCZyy4

Koen Wynants
Open projectlab voor burgercollectieven in district Antwerpen ikv Burgerbegroting 2019/2020 (11 juni 2019, 19u30)
Burgerbegroting 2018.jpg

Met de burgerbegroting biedt het district Antwerpen zijn inwoners de mogelijkheid om te beslissen over tien procent van de jaarbegroting van het district. Dat betekent een bedrag van 1,4 miljoen euro. De inwoners beslissen in het voorjaar van 2019 welke thema’s hoeveel geld krijgen. Vervolgens ligt de bal opnieuw in het kamp van de inwoners. Zij worden uitgenodigd om zelf voorstellen te doen voor projecten binnen de eerder bepaalde thema’s.

Commons Lab Antwerpen wil burgercollectieven helpen bij het schrijven, indienen en ook later bij het stemmen van de projecten. Wie hulp nodig heeft bij het uitwerken en uitschrijven van een project kan naar het open projectlab komen. Wie een ‘commons experiment verder wil uitbroeden, moet zeker langs komen. We roepen ook ervaringsdeskundigen ‘Burgerbegroters’ op om die avond ook te komen, om al hun ervaring te delen met diegenen die het nodig hebben.

Het open projectlab vindt plaats op dinsdag 11 juni om om 19.30 uur in Elcker-Ik, Breughelstraat 17, 2018 Antwerpen. Hieronder de 12 thema’s en de toegekende bedragen:

  • groen in straten en op pleinen: 165.569 euro

  • ontmoeting in de buurt: 97.340 euro

  • projecten voor mensen in armoede: 139.653 euro

  • ondersteuning van het jeugdwerk: 131.019 euro

  • fietsvriendelijke straten: 114.720 euro

  • klimaatprojecten: 229.467 euro

  • meer bomen: 79.574 euro

  • huiswerkbegeleiding: 103.899 euro

  • interculturele projecten: 65.450 euro

  • toegankelijkheid openbaar domein: 102.997 euro

  • aanwerving en ondersteuning vrijwilligers: 71.675 euro

  • aantrekkelijkere pleinen: 98.638 euro

Nu de bedragen verdeeld zijn, gaat de volgende fase van de Burgerbegroting van start: de projectronde. Iedereen kan nu projecten indienen via doemee.burgerbegroting.be. Een projectvoorstel moet passen binnen de 12 thema’s en de gekozen bedragen, en kan doorgestuurd worden tot en met zondag 16 juni.

In oktober kiezen de inwoners dan welke projecten effectief geld krijgen, online en op het Burgerbegrotingfestival eind oktober 2019.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een reeks gesprekken rond de stedelijke commons en Talking Urbanity. Telkens met een ander thema: stadslandbouw, cultuur als commons, Wonen, coöperatief ondernemen, broedplaatsen, materialen. De thema's liggen niet vast en kunnen op vraag geprioretiseerd worden. Bij ieder thema worden ervaringsdeskundigen en experten gezocht om aan te schuiven, maar iedereen is welkom. We trachten een beeld te krijgen van het gehalte “commons” dat vandaag in Antwerpen wordt gecreëerd. We brengen momenteel alles in kaart, analyseren en experimenteren. Bedoeling is om tegen eind 2019 alles te verwerken in een Commons Transitieplan voor Antwerpen (2020-2022). Meer info: Koen Wynants, commonslabantwerpen@gmail.com , www.commonslabantwerpen.org

Koen Wynants
Learning journey voor de schepen van participatie Stad Brussel

Vrijdag 22 maart komt de schepen participatie van de stad Brussel op bezoek bij Commons Lab Antwerpen, samen met zijn kabinet, administratie, iemand van de gemeenteraad. Ze willen kennis en ervaring uitwisselen. Wij hebben de schepen van participatie van het district Antwerpen en een medewerker van de dienst participatie ook uitgenodigd. Dit zijn hun vragen:

- hoe loopt de samenwerking tussen de verschillende partners van het Commons Lab ? Hoe is die samenwerking ontstaan?

- hoe verloopt de samenwerking met de stad/ het district?

- kunnen we meer te weten komen over de organisatie van de burgerbegroting?

- kunnen we meer vernemen over hun leertrajecten ‘commons’?

- het zou fijn zijn om enkele vernieuwende collectieve circulaire initiatieven te bezoeken. Kan dat?

- Zijn er voorbeelden die de samenwerking met kennisinstellingen in de verf zetten?

- Zijn er voorbeelden die de samenwerking met verenigingen in de verf zetten, met het oog op het stimuleren van de sociale cohesie?

We hebben voor hen een soort ‘learning journey’ op maat samen gesteld:

  • 9u30: Ontvangst en kennismaking in Kubus Permeke. Kubus Permeke is een onderdeel van de stedelijke bibliotheek, een sociaal tewerkstellingsinitiatief. We kunnen er o.a. iets vertellen over Commons Lab, we kunnen ook iets vertellen over de visie op stadsontwikkeling, participatie, … van de vorige Burgemeester (Patrick Janssens) en de huidige (Bart Dewever). Permeke bib is gelegen in de wijk Antwerpen-Noord, wellicht vergelijkbaar met bvb. Schaarbeek in Brussel. Het is de wijk waar we ook gaan rond wandelen.

  • 10u15: Wandeling doorheen de buurt langs Spilkiekes (circulair, gefinancierd vanuit Burgerbegroting), enkele samentuinen, de leegstaande kelder van de Sint-Amanduskerk (Fundament) met o.a. kinderdeelfietssysteem A’pen op wieltjes (circulair burgerinitiatief), Noordlof, samenpaddenstoelentuin,… Afhankelijk van de tijd en jullie wensen wandelen we door naar Park Spoor Noord, de ‘Tuinstraat’, of een moskee,… Dit jaar gaan we in deze buurt ook een wijkimkerij opstarten, we gaan in de kelder ook paddenstoelen kweken,… In de kelder hebben we ooit een civic crowdfundingexperiment opgezet met het Brusselse ‘Growfunding’.

  • 12u00: We sluiten af in café Kiebooms met een lunch . Ook dit is een unieke plek, ook een sociaal tewerkstellingsinitiatief. De districtsschepenen de medewerker participatie zullen de Burgerbegroting toelichten.

  • 14u00: Einde

Koen Wynants
Open repetitie CC De Vleeshaak (24/03/2019)
vleeshaak.jpg

Op basis van de dromen van de buurtbewoners ontstond het idee om een theatervoorstelling te maken over het cultuurcentrum van de toekomst, waarin iedereen zich welkom voelt en ruimte krijgt, mee mag organiseren en het programma bepalen.

Na drie fantastische ontmoetingsdagen waar gedanst, gekookt, maar vooral gewerkt werd aan CC de Vleeshaak, is het nu tijd om te starten met de repetities!

Wij zorgen voor een hapje en een drankje.

Ben je er graag bij? Zeker welkom.
Laatste kans om mee te doen!
Neem mee:
je kinderen, je huisgenoot, je buurvrouw of man en losse kledij!

Heel graag tot dan!

Tijdstip: zondag 24 maart van 13:30 - 17:00

Locatie: MEATPACK, Samberstraat 40, 2060 Antwerpen

Georganiseerd door CC De Vleeshaak
Met dank aan Meatpack, Cultuurconnect, de Dansende Samenleving, Elegast vzw, Groot Familie, KRAS DAM, KunstZ, Loods des Doods, Piazza dell’Arte en de Verhalenwerf / met steun van de Vlaamse Gemeenschap, stad Antwerpen en het Oude Badhuis.

Koen Wynants
Geleide wandeling langs 'Oude en nieuwe 'gemene grond' in Veerle-Heide (11/05)
merode.jpg

Rondleiding in het hart van de Merode & omgeving. Maak kennis met het principe van 'gemeenschapsgrond', de commons van vroeger en nu!

Tussen de bossen van de graaf en de kloosters bevonden zich heidevelden die door de lokale gemeenschappen met hun dieren mochten begraasd worden, waar mocht geplagd worden enz.  Het systeem van commons wordt deze dagen terug opgehaald als een mogelijk antwoord op een aantal problemen van onduurzaamheid en 'vervreemding'.  De collectieve aankoop van een 7ha grote hoeve door het collectief 'Bright Futures cvba'  in Veerle Heide is zo'n experiment.

Zowel het verleden van de gemene gronden in Veerle-Heide, als de werking van de nieuwe gemeenschapsgrond "het hart van de Merode" komen aan bod tijdens een fijne natuurwandeling. Je leert meer over het delen van grond vroeger en nu,  over verleden en toekomst van lokale voedsel-, bouwstoffen- en energie-voorziening.  Je ontdekt nieuwe mogelijkheden van samenwerking. Je ervaart wat een 'plek' kan betekenen, en je krijgt gelegenheid om je ervaring te delen. Een authentieke ontmoeting met de grond, de plek en jezelf maken van deze 2 uur durende rondleiding een beklijvende ervaring.  

Tijdstip

Zaterdag 11 mei  2019 - 10u00 tot 12u30

Inschrijven

Kostprijs bedraagt 20€ per persoon, ontvangst met koffie en thee inbegrepen. We zouden vanuit Antwerpen willen carpoolen. Wie een auto wil delen, gelieve dat te laten weten. Inschrijven via commonslabantwerpen@gmail.com. Wie niet van Antwerpen is, je kan ook rechtstreeks naar daar gaan, afspraak om 10u, zie https://www.bright--futures.com/bereikbaarheid.html

Kledij.

Laarzen.

 

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een reeks gesprekken rond de stedelijke commons en Talking Urbanity. Telkens met een ander thema: stadslandbouw, cultuur als commons, Wonen, coöperatief ondernemen, broedplaatsen, materialen. De thema's liggen niet vast en kunnen op vraag geprioretiseerd worden. Bij ieder thema worden ervaringsdeskundigen en experten gezocht om aan te schuiven, maar iedereen is welkom. We trachten een beeld te krijgen van het gehalte “commons” dat vandaag in Antwerpen wordt gecreëerd. We brengen momenteel alles in kaart, analyseren en experimenteren. Bedoeling is om tegen eind 2019 alles te verwerken in een Commons Transitieplan voor Antwerpen (2020-2022). Meer info: Koen Wynants, commonslabantwerpen@gmail.com , www.commonslabantwerpen.org

Koen Wynants
Boeklancering - PEER TO PEER 'The Commons Manifesto’ (9 april 2019 20:00 – 22:00, Elcker-Ik)
michel bauwens.jpg

Peer to Peer -

The Commons Manifesto

Michel Bauwens stelt zijn nieuw boek voor, 9 april te Elcker-Ik ism Commons Lab Antwerpen

Peer-to-Peer, afgekort P2P, staat voor een wijze van produceren waarin producenten als gelijken (‘peers’) een goed creëren dat ze dan ook gemeenschappelijk gebruiken. Het gemeenschappelijke beheer staat hier centraal. Denk aan Wikipedia bijvoorbeeld, waar je zowel de rol kan opnemen van producent als van gebruiker. Deze nieuwe manier van produceren behoort tot de commons, of burgercollectieven, waar burgers collectief instaan voor het beheer van goederen. 

Michel Bauwens, Vasilis Kostakis & Alex Pazaitis gaan in hun nieuwe boek ‘Peer to peer: The commons manifesto’ in op deze nieuwe manier van produceren. Als lid van de P2P-Foundation maken ze in het boek duidelijk hoe deze nieuwe vorm van produceren mogelijkheden biedt voor het creëren van een economie die billijkheid, duurzaamheid en openheid combineert. 

Benieuwd hoe deze peer-to-peer beweging ook iets voor jou kan betekenen? Hoe een 'commons-gebaseerde’ toekomst kan bijdragen aan de uitbouw van een rechtvaardige samenleving? En hoe deze beweging de voorbije jaren kon uitgroeien tot een volwaardig alternatief? Kom dan naar de boeklancering waar Michel Bauwens honderduit vertelt over de peer-to-peer-beweging.  

Auteurs

Michel Bauwens is de oprichter van de P2P Foundation en werkt in samenwerking met een wereldwijde groep onderzoekers aan de verkenning van peer-productie, governance en eigendom op basis van commons.

Vasilis Kostakis is de hoogleraar P2P Governance aan de Technische Universiteit van Tallinn en faculteitsmedewerker aan de universiteit van Harvard. Hij is ook gastprofessor aan de Autonome Universiteit van Barcelona. Vasilis is de oprichter van het P2P Lab en kernlid van de P2P Foundation.

Alex Pazaitis is een kernlid van het P2P Lab en een Junior Research Fellow bij de Ragnar Nurkse-afdeling aan de Technische Universiteit van Tallinn.

Locatie

Elcker-Ik centrum, Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen

Inschrijven

De boeklancering is gratis. We vragen wel om op voorhand in te schrijven. Inschrijven kan via de website van Elcker-Ik.

 Het boek kan je lezen/downloaden via deze link: https://www.uwestminsterpress.co.uk/site/books/10.16997/book33/?fbclid=IwAR3iIHTcGRYCiwoYxw-__TIJ0IhTbbjawg__9hX5Pqfr1d1jJaPvs7By4fw

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een reeks gesprekken rond de stedelijke commons en Talking Urbanity. Telkens met een ander thema: stadslandbouw, cultuur als commons, Wonen, coöperatief ondernemen, broedplaatsen, materialen. De thema's liggen niet vast en kunnen op vraag geprioretiseerd worden. Bij ieder thema worden ervaringsdeskundigen en experten gezocht om aan te schuiven, maar iedereen is welkom. We trachten een beeld te krijgen van het gehalte “commons” dat vandaag in Antwerpen wordt gecreëerd. We brengen momenteel alles in kaart, analyseren en experimenteren. Bedoeling is om tegen eind 2019 alles te verwerken in een Commons Transitieplan voor Antwerpen (2020-2022). Meer info: Koen Wynants, commonslabantwerpen@gmail.com , www.commonslabantwerpen.org

Koen Wynants
Meet-up ‘Antwerpen landbouwstad’ (donderdag 27 juni 2019, Elcker-Ik, Save the date)
Het eerste witloof ‘Noordlof’ gekweekt in de kelders van de Sint-Amanduskerk (Fundament)

Het eerste witloof ‘Noordlof’ gekweekt in de kelders van de Sint-Amanduskerk (Fundament)

De afgelopen jaren is er heel wat dynamiek rond stadslandbouw in Antwerpen. Er zijn een 10-tal buurderijen, er komen wekelijks Kraakvers boerenmarkten in 2019, PAKT geeft Antwerpen internationale uitstraling mbt groendaken en collectieve stadslandbouw, in 2019 komen er twee CSA’s (o.a. community supported stadsimkerij in Antwerpen-Noord, Pad en Stoel), afgelopen winter werden de eerste witloofstronken in de kelder van de Sint-Amanduskerk gekweekt (‘Fundament’). Er zijn verder ook 50 samentuinen verspreid over heel de stad. Er was een erg succesvolle CSA meetup in het Bos (najaar 2018). De Universiteit van Antwerpen heeft de afgelopen maanden heel wat studiewerk gedaan rond stadslandbouw in de provincie Antwerpen.

Met het begin van een nieuwe legislatuur lijkt het ons interessant om alle doeners en geïnteresseerden te verzamelen. Wie is waar mee bezig? Wat lukt wel? Wat lukt niet? Wat hebben we in Antwerpen nodig om duurzame landbouw in de stad echt structureel mogelijk te maken? Hoe kunnen we voedselvoorziening in onze stad als een commons gaan beschouwen?

 

Doel van de avond:

·       Elkaar inspireren, ervaring, netwerken en tools delen

·       Antwerps netwerk rond stadslandbouw versterken en verruimen

·       Verkenning van nieuwe ideeën en coalities

 

Afspraak 27 juni om 19u30 in Elcker-Ik. Verdere info volgt!

 

Worden momenteel gecontacteerd: UA, De Landgenoten, PAKT, Stadslab 2050, Buurderijen, Kraakvers, Elcker-Ik, Commons Lab Antwerpen, Rurant, Boerenbond, CSA-netwerk, Veerkrachtig Sint-Andries, Pad en stoel, Fundament, CSApiculture 2060, Ecohuis Antwerpen, Stadsakker, Ringland,…


Deze bijeenkomst maakt deel uit van een reeks gesprekken rond de stedelijke commons en Talking Urbanity. Telkens met een ander thema: stadslandbouw, cultuur als commons, Wonen, coöperatief ondernemen, broedplaatsen, materialen. De thema's liggen niet vast en kunnen op vraag geprioretiseerd worden. Bij ieder thema worden ervaringsdeskundigen en experten gezocht om aan te schuiven, maar iedereen is welkom. We trachten een beeld te krijgen van het gehalte “commons” dat vandaag in Antwerpen wordt gecreëerd. We brengen momenteel alles in kaart, analyseren en experimenteren. Bedoeling is om tegen eind 2019 alles te verwerken in een Commons Transitieplan voor Antwerpen (2020-2022).

 

 

 

Koen Wynants
INFOSESSIE WOONCOOP – ANTWERPEN (23 april, 19:30 - 21:30)
wooncoop 3.png

Wooncoöperatie wooncoop maakt goed wonen mogelijk voor meer mensen. Na iets meer dan een jaar werken hebben we 6 projecten met nu al 20 bewoners en binnenkort zijn het er 70. De bewoners van wooncoop combineren de voordelen van huren met die van zelf eigenaar zijn. Dat kan omdat ze hun woning huren van de coöperatie en tegelijkertijd coöperant zijn, mede-eigenaar van de coöperatie. Wil je graag meer weten over wooncoop, omdat je er wil wonen, omdat je dit project financieel mogelijk wil maken, omdat wooncoop een goed idee is, of gewoon omdat je nieuwsgierig bent? Kom naar deze infosessie.

Graag  hier inschrijven.

Info: https://www.wooncoop.be/event/infosessie-wooncoop-antwerpen-4/?fbclid=IwAR1c6XPqK31HQIOKPbJc0Uib3ta4-x-rKr9FzU0HSp-Bi2xPpgv9Ej86WtM

Koen Wynants