De Nieuwe Vrede - kunstenwerkplaats van, voor en door Oud-Berchem

de nieuwe vrede.png

Het oude parochiehuis van St Willibrordus in de Vredestraat werd in neogothische stijl in 1895 opgetrokken als patronaatsgebouw. In 1936 werd het uitgebreid uitgebreid tot het huidige theatercomplex. Bekend als 'De Vrede' werd het jarenlang door een groep vrijwilligers van de parochie gerund. Het was de plek waar vele amateurtheatergezelschappen hun stukken hebben gerepeteerd en opgevoerd. Het jaarlijkse Landjuweel vond er vele jaren lang plaats.
Het potentieel van dit zalencomplex bleef echter grotendeels onbenut. Een groep enthousiaste buurtbewoners wilden daar verandering in brengen. Zij kregen het pand in erfpacht van de parochie met de bedoeling er een nieuwe werk- & speelplaats van kunst en ontmoeting van te maken, onder de vlag van “De Nieuwe Vrede”. Op 22 september 2012 werd feestelijk het lintje doorgeknipt.

Verrassend veel mogelijkheden

De Nieuwe Vrede in Berchem biedt verrassend veel: verrassend veel ruimte onder de vorm van vele zalen en zaaltjes voor optredens, voorstellingen, repetities, vergaderingen, koffietafels, jamsessies, tentoonstellingen, lezingen, filmavonden, of wat ondernemende creatievelingen nog meer kunnen verzinnen. Terwijl het theatercafé een nieuw en levendig trefpunt is voor iedereen die gewoon iets wil drinken of ontdekken wat er in het centrum te beleven valt..
De Nieuwe Vrede is gemakkelijk bereikbaar, in het hart van oud Berchem, op wandelafstand van het station, vlak bij de afrit van de ring rond Antwerpen.

Zalen in alle maten

De Nieuwe Vrede heeft een volwaardige theaterzaal met 210 zitplaatsen. Deze zaal heeft een scène van 12 bij 7 meter en beschikt over decorruimte, belichtingssysteem, artiestenloge en een laad- en loskade.
Daarnaast zijn er acht zalen, van klein tot groot. Van de danszaal met dansvloer tot een vergaderruimte. Ze zijn te huur per dagdeel. De afmetingen, beschrijving en huurprijzen vind je in technische beschrijvingen op www.denieuwevrede.be.


Van, voor en door de buurt

De vzw De Nieuwe Vrede die haar schouders onder dit initiatief heeft gezet bestaat uit Olivier Meyskens, Peter Melis, Ronny Pringles, Wim Vervoort, Geerdt Magiels, Karen Gysbrechts en Marco Harmsen. Maar zonder de inzet van vele tientallen vrijwilligers voor onderhoud, bemanning en techniek zou dit echter niet mogelijk zijn. Want De Nieuwe Vrede ontvangt geen subsidies en wil tegelijkertijd haar werking en activiteiten laagdrempelig houden.
Daarom is het ook belangrijk dat het potentieel van De Nieuwe Vrede optimaal benut wordt. Dit is dan ook een oproep naar iedereen die op zoek is naar ruimte voor zijn of haar creativiteit en activiteit. Hopelijk vindt het verhaal van De Nieuwe Vrede zijn weg naar zoveel mogelijk professionele en amateurpodiumkunstenaars, muzikanten en beeldend kunstenaars. De Nieuwe Vrede kan slechts bestaan dankzij de mensen die haar zalen vullen met kunst en cultuur.

Contact

Boeking van zalen zalen@denieuwevrede.be
repetities, vergaderingen, …

Vrijwilligersinfo: vrijwilliger@denieuwevrede.be

Overige info info@denieuwevrede.be

Vredestraat 16-22
2600 Berchem

Bellen? 0471/70 13 90

Koen Wynants