Coöperatieve woonvormen, een eigen huis in de stad in vraag gesteld

wooncoop hoi.jpg

Elke Belg wordt geboren met een baksteen in zijn maag maar niet iedereen heeft gelijke kansen en middelen voor het verwerven van kwalitatieve woning. Dit weekend lazen we in de standaard nog over de verdoken armoede van Millenials

Mensen die zich verenigen in een coöperatie zijn samen robuuster en kunnen ervoor zorgen dat ze als aandeelhouder van de coöperatie kwalitatief, betaalbaar en levenslang kunnen wonen. Op Donderdag 13 december gaf WoonCoop.be een presentatie van hun coöperatie in The House of Innovation in Antwerpen. Een 35-tal geïnteresseerden kwamen opdagen. Het idee is ambitieus maar realistisch. Mensen engageren zich naar eigen vermogen om deel te worden van coöperatie, in ruil krijgen ze een gelijkwaardige stem in de jaarlijkse algemene vergadering, en hebben ze recht om huurder te worden in een woning van de coöperatie die ze zelf ook mee te bezitten. Het aantal aandelen dat een persoon (en zijn kennissenkring) in bezit heeft, bepaalt de korting op de maandelijkse huurprijs die zal moeten betaald worden. Alle gebouwen in bezit worden beheerd en onderhouden door de coöperatie. Dit systeem zorgt ervoor dat je met een relatief lage instapkost levenslang kan huren aan een betaalbare prijs en kan wonen in een goed onderhouden en kwalitatieve woning. Heb je in de loop van je leven meer of minder middelen ter beschikking, wil je in een andere stad op wijk gaan wonen of wordt je gezin groter of kleiner biedt deze woonvorm heel wat extra mogelijkheden.

Een bijdrage door Stijn Wens

 

 

Koen Wynants