Word coöperant bij Give a Day

give a day crowdfund.jpg

Op zoek naar deel uit te maken van een positief project? Word coöperant bij Give a Day en laten we samen het verschil maken.

Give a Day CVBA met sociaal oogmerk is een coöperatieve die goesting geeft om te vrijwilligen door een handig platform aan te bieden waar vrijwilligers en organisaties mekaar makkelijk kunnen vinden. Give a Day wil zo een beweging starten van vrijwilligers die komen uit alle sectoren van de maatschappij: organisaties en particulieren, maar ook bedrijven, steden en gemeenten en het onderwijs. Door de samenwerking tussen deze groepen kan de impact op de maatschappij groter, positiever en duurzamer worden. Give a Day ontwikkelt digitale oplossingen en programma's om al die vormen van vrijwilligerswerk samen te brengen en makkelijker te maken: eerst lokaal, dan ook internationaal.

Uitdagingen

Organisaties in België zijn steeds op zoek naar vrijwilligers en tegelijkertijd zijn er veel mensen die wel eens de handen uit de mouwen willen steken maar niet goed weten waar ze terecht kunnen. Een studie uit 2016 toont aan dat meer dan 80% van de actieve bevolking aangeeft graag vrijwilligerswerk te willen doen maar dat slechts 12% van hen het ook echt doet omdat de rest niet goed weet hoe ze eraan zouden moeten beginnen. Door een actieve levensstijl, de verhoogde stress en het groeiende individualisme in onze Westerse samenleving stijgt voor veel mensen de druk op hun vrije tijd en hebben ze gewoon al minder tijd om zich te sociaal te engageren. Hierdoor raken meer mensen sociaal geïsoleerd en gaat ook het welzijn van kwetsbare mensen achteruit. De balans raakt zo zoek tussen de stijgende noden van de sociale organisaties en de mogelijkheden en verwachtingen van nieuwe vrijwilligers. 

Oplossingen

Met haar online platform zorgt Give a Day ervoor dat organisaties en vrijwilligers die in aanmerking zouden komen elkaar makkelijker kunnen vinden. Door een ecosysteem van vrijwilligerswerk uit te bouwen wil Give a Day mensen enthousiasmeren om zich te engageren voor sociale activiteiten die passen bij hun interesses, beschikbare tijd en locatie. Bovendien is het mogelijk om samen met anderen aan de slag te gaan - met vrienden, collega's of klasgenootjes. Als er een match gevonden wordt kan er via het platform verder gecommuniceerd en afgesproken worden en kunnen mogelijkheden opduiken voor nieuwe gezamelijke projecten. Er komt ook een vergelijkbaar matchingplatform waar bedrijven sociale teambuildingactiviteiten kunnen zoeken en nog meer digitale tools waarmee steden en gemeenten maar ook organisaties en scholen hun werk met vrijwilligers kunnen organiseren. Naast allerlei online tools geeft Give a Day ook vorming over succesvol werken met vrijwilligers en kaderen ze hun activiteiten in de Sustainable Development Goals van de Verenige Naties.

Economisch model

Het kernproduct van Give a Day is het online matching platform dat organisaties in contact brengt met vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen op het platform gratis vrijwilligerswerk zoeken en plannen en contact onderhouden met organisaties waarin ze geïnteresseerd zijn. De organisaties kunnen zich gratis inschrijven op het platform en vacatures publiceren voor de sociale projecten en activiteiten waar ze vrijwilligers voor zoeken. De basisfunctionaliteit van het platform is dus gratis ter beschikking van organisaties en particulieren maar wordt met extra mogelijkheden en opties in een betalend software-as-a-service model aangeboden aan organisaties en steden en gemeenten. Ook bedrijven kunnen beroep doen op Give a Day om sociale teambuildings te vinden en zelfs te organiseren en betalen voor de uitvoering hiervan. Er is ook een online en offline programma specifiek voor het onderwijs. Verder komt er ook een burenhulpplatform aan en breidt Give a Day haar diensten zowel online als offline steeds verder uit om vrijwilligerswerk makkelijk, aantrekkelijk en bereikbaar te maken voor al de actoren in onze samenleving.

Impact op lange termijn

Give a Day promoot en faciliteert samenwerking tussen de verschillende actoren in de samenleving door vrijwilligerswerk aantrekkelijk en makkelijk bereikbaar te maken via haar online en offline diensten. Op de langere termijn helpt Give a Day organisaties om hun werking te versterken en bieden we de vrijwilligers de kans om zich positief te engageren, vaardigheden te leren en mensen te ontmoeten die ze spontaan niet zouden tegenkomen. Via de scholenwerking wil Give a Day verder ook jongeren inspireren en enthousiasmeren om deel te nemen aan de samenleving en ervaringen op te doen voor een boeiend leven.

Zie https://be.lita.co/nl/projects/655-give-a-day

Koen Wynants