P2P coaching/netwerkmoment begeleiders van samentuinen in Antwerpen (7 maart, 12u, Kubus Permeke): verslagje

Hoi Koen!

Een tweetal weken geleden ben ik gestart bij Samenlevingsopbouw Kiel in De Stek. Vol enthousiasme en goesting.

Mijn kernopdracht is de samentuin ‘Den Akker’ te laten bloeien (letterlijk en figuurlijk). De tuin zou een plek zijn waar de hele buurt gebruik van kan maken: om samen te tuinieren, elkaar te ontmoeten, verschillende activiteiten op te organiseren,… niets is te zot zolang de buurt het samen doet!

Vandaar dit mailtje: ik denk dat ik ooit ergens gelezen heb dat jij ervaring hebt met samentuinen. Aangezien ik mij momenteel nog erg aan het inwerken ben, lijkt het me zeker waardevol om eens bij andere te horen naar hun ervaringen.

Dit was de vraag van Marion aan Commons Lab. Omdat er meerdere mensen zijn die samentuinen ondersteunen in Antwerpen, maakten we er ineens een netwerkmomentje van, open voor iedereen die samentuinen ondersteunt in Antwerpen. Een P2P coaching tussen ervaringsdeskundigen (met meer of minder ervaring). Martine Willems van de stad Antwerpen was er ook bij zij ondersteunt sinds 2019 het Antwerps netwerk van samentuinen. Op donderdag 7 maart organiseren spraken we af tussen 12u en 14u in Kubus Permeke. We aten samen en gingen even langs de Verborgen Kloostertuin en de Spilkiekes.  

 Deelnemers: Patrick Vinck (Samenlevingsopbouw Antwerpen stad- A’pen Noord), Fee Vandepitte (Samenlevingsopbouw Antwerpen stad-stagiair), Marion Vanbossel (Samenlevingsopbouw Antwerpen stad-Kiel), Thomas Kuyper (UA), Martine Willems (Tuin in de stad), Laure Nuchelmans (District Antwerpen),  Eef Flo (Transitie Merksem, freelance samentuincoach), Else Nollet (Freelance samentuincoach), Bart Meyvis (Samenlevingsopbouw Antwerpen-Stad-Deurne), Greet Heylen (Freelance samentuincoach-Transitie Deurne), Freddy T’Seyn (Sint-Andries-Antwerpen-Zuid), Jos Thys (Veerkrachtig Sint-Andries vzw), Koen Wynants               (Commons Lab Antwerpen, Verborgen Kloostertuin, Spilkiekes)

 

Enkele conclusies en afspraken:

 • Een volgende netwerkmoment wordt in samenspraak met Tuin in de stad georganiseerd. Er is blijkbaar effectief nood aan om af en toe spontaan samen te komen om info en tips uit te wisselen. Misschien is het beter om dat niet te gestructureerd te gaan beginnen doen? Maar enkel als we voelen dat effectief de nood, de goesting, de tijd er voor is? Blijkbaar was dit toevallig zo’n moment. Dat kan ook via fietslussen, of via roterend ‘initiatiefnemer’/locatie.

 • Interesse om sommige zaken stadsbreed te organiseren voor alle samentuinen samen;

o   Samenaankoop van materiaal:  tonnen, zonnepanelen,…

o   Verdelen van adres voor gratis recupmateriaal (watervaten en dergelijke gratis te krijgen bij WOTEPA)

o   Misschien kunnen sommige zaken  afgesproken worden met een groendienst of Natuurpunt: over gedeeld gebruik van machines, logistiek groenafval/compost, hout(snippers). Tuin in de Stad wil daar voor samenwerken met de groendienst.

o   Koen probeert in Fundament een bouwmaterialenbib te organiseren voor burgercollectieven: opslag en verdeling van allerhande materiaal.

o   Samenlevingsopbouw en Kringwinkel hebben ook materialenbibs.

 • De stad en de districten reorganiseren continu; er zijn veel vragen over diverse taken en rollen mbt samentuinen, subsidies, … Wie doet wat? Wie kan waarvoor bij wie en wanneer terecht? Momenteel is dat erg onduidelijk. Misschien moeten we dat ook meer samen gaan uitklaren? Wie heeft waar nood aan? En samen een overzicht proberen maken?

 • Zou handig zijn als alle info mbt samentuinen door iemand of ergens gedeeld wordt, er worden apart diverse opleidingen georganiseerd, terwijl er vele samentuinders dezelfde noden en behoeften hebben. Er is een facebookgroep ‘Antwerpse samentuinen’. Iedereen die op facebook zit, kan daar alles delen. We kunnen alles naar Martine sturen. Die bekijkt verder de website van de stad, gedeelte rond samentuinen.

 • Als je diverse bevolkingsgroepen grondig wil betrekken, dan hebben alle samentuinen hiervoor ondersteuning nodig. We moeten verder onderzoeken hoe alle samentuinen een structurele ondersteuning kunnen krijgen. Dat moet daarom niet heel intensief zijn. We zien nu ook al dat er drie trappen in het netwerk zijn ontstaan: de samentuinen, groepen samentuinen die door één instantie ondersteund worden (vaak geografisch afgelijnd: Sint-Andries, Merksem, Deurne, Berchem, Kiel, …), en ten derde de districten/stad.

 • Koen wil eind juni (wellicht 27 juni) nog iets organiseren rond stadslandbouw; liefst samen met het Netwerk stadslandbouw, Velt, UA, CSA-netwerk, Elcker-Ik, Kraakvers, buurderijen, Landgenoten,… Hij stuurt asap een datum door.

 • Eindrapport samentuincoaching Deurne 2018: https://docs.google.com/document/d/1ucbhkNCSdQVt_ZSoKr5Ifnx6Om-KSHd64lZTCxhZspA

 • Samentuin subsidie reglement; https://www.commonslabantwerpen.org/blog/2019/2/27/subsidiemogelijkheden-voor-antwerpse-samentuinen-nieuw-vanaf-1-januari-2019

 • Voor district Antwerpen is er de Burgerbegroting: elk jaar kunnen er eind juni projecten ingediend worden. Vraag is of we ook samen projecten zouden gaan indienen: om een aantal structurele zaken  aan te pakken. Zie www.burgerbegroting.be

 • Voor meer innovatievere stadstuin/landbouwprojecten, kan je via projectfonds werken; https://stadslab2050.be/project/projectenfonds-duurzame-stad

 • Mededeling van Transitie Merksem : We organiseren trouwens ook enkele workshops dit jaar. Eentje rond groenten kweken in bakken (13/04), en een zal gaan over snoeien van (fruit)bomen (9/11). Elke lesmiddag zal 5€ kosten, en de lessen zullen deels in de Cluysse, deels in de Duifkes doorgaan (allebei Merksem). Bij interesse kunnen mensen transitiemerksem@gmail.com aanschrijven

Koen Wynants