Ik ben heel graag vrijwilliger bij Commonslab Antwerpen - Ho Hang Wong (student AP Hogeschool)

ho hang.jpg

Hallo allemaal!

 

Mijn naam is Ho Hang, een student uit de opleiding Sociaal Werk, van het onderwijsinstelling Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Eerst en vooral wil ik Koen, de oprichter van de organisatie, bedanken voor de goede begeleiding tijdens mijn twee halfdaagse bijdrage tot Commonslab Antwerpen. Wat is hij toch een fijne man!

Daarnaast wil ik eveneens mijn docenten bedanken, mevrouw De Ceuster en meneer Svensson, voor de opportuniteit om deze boeiende en groeinemende organisatie te leren kennen. Het was me een genoegen om mijn bijdrage te leveren.
Ik ben heel graag vrijwilliger bij de organisatie.

 “Daarom kies ik voor Sociaal-cultureel werk!”

Sociaal-Cultureel Werk, een subdomein binnen sociaal werk, is een domein waar verschillende uitdagingen biedt. Verder is het eveneens een domein waar ook veel verschillende culturen, gemeenschappen, kansgroepen gaat leren kennen. Ik heb gekozen voor sociaal-cultureel werk om die uitdagingen te zoeken. Daarnaast heb ik veel interesse in de verschillende culturen, gemeenschappen en kansgroepen. Uiteraard wil ik ze ook helpen in hetgene wat ze nodig hebben. Dat is een andere reden om sociaal-cultureel werk te kiezen. Cultuur is hetgeen waar ik het meeste ervaringen in heb. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar muziek, amateurkunsten, beeldende kunst. Dat is echt mijn comfortzone! Ik ben zelf ook heel actief in de muziek. Ik ben zelf actief als een klassieke pianist. Mijn studie rond het piano spelen gebeurt allemaal in de muziekacademie van Wilrijk – Aartselaar – Edegem. Ik studeer piano ondertussen al vanaf mijn 8 jaar. Als ik ermee bezig ben, kom ik in een soort van culturele orgasme.  Ik vind het enorm fijn om muziek te spelen voor mensen. Jammer genoeg wordt er ook muziek misbruikt op één of andere vreemde manier. Kijk maar naar het Eurosongfestival van enkele weken geleden, de muziekgroep van Ijsland zet een politieke kwestie bloot op het openbaar omroep, tijdens een muziekfestival. U leest het goed tijdens een muziekfestival! Ik vind het persoonlijk niet kunnen. Eurosong is een muziekfestival, festival waar muziek centraal staat. In de muziek mag je je gevoelens, je verhalen uiten of je politieke statement zetten. Maar weet, als muziekgroep waar de grens ligt en besef goed wat kan en wat niet kan. Met banners, sjalen met een politieke boodschap tonen op televisie, daar heb ik toch mijn vragenteken bij. Maar goed, ik hou deze discussie graag voor een andere gelegenheid.


Ben ik ook actief als vrijwilliger?

Buiten mijn schoolstudies, muziekstudies op de muziekschool ben ik ook nog actief als vrijwilliger bij Fameus vzw. Ik ken Fameus vzw sinds ik twee jaar geleden mijn stage heb gedaan. Fameus vzw is een organisatie die zich inzet in amateurkunsten. Ik ben voornamelijk actief in het project ‘De Connectie’. Met De Connectie koppelt Fameus vzw nieuwkomers in de stad met een passie voor amateurkunsten die vertrouwd is met het culturele veld in Antwerpen. Daarnaast doe ik ook mee aan een andere project en dat heet ‘ De Opsluiting’. Hierin gaan een groep jongeren met een coach, die zich bezighoudt met een bepaalde vorm van amateurkunst, zich opsluiten voor 24 uur in een Vlaamse musea. Tijdens de opsluiting moeten de jongeren een voorstelling maken van ongeveer 20 minuten. De zelfgemaakte voorstelling zal dan getoond worden tijdens het evenement ‘De Nacht van het Museum’. De voorstelling zal dan tijdens het evenement 4 keer opgevoerd worden voor het grote publiek. Omdat het zo leuk is, doe ik dit jaar terug mee! Ik zou dus zeggen, kom zeker naar ‘De Nacht van het Museum, op zaterdag 3 augustus 2019.

 

“Mijn droomjob is…”

Ik zie mezelf graag een job hebben, waar ik iedereen kan helpen, van kansgroepen tot muzikanten, van muzikanten tot jongeren en van jongeren tot verschillende gemeenschappen. Een job waar ik iedere doelgroep, binnen het domein sociaal-cultureel werk kan werken. Ik zou heel graag het gezicht zijn voor die groepen. Ik wil deze mensen helpen, ondersteunen wat ze nood aan hebben. Deze mensen hebben op bepaalde vlakken hulp nodig en ik wil heel graag mijn helpende hand uitreiken. Daarnaast wil ik deze groepen ook meer in the picture zetten door fillmpjes te maken van hen. Vervolgens wil ik met deze filmpjes de wereld insturen via de sociale media. Ik vind het enorm belangrijk dat hun verhalen gehoord moeten worden. Als we hen niet horen, begrijpen wij hen niet. Wij weten ook niet uit welke situaties zij komen. Er wordt vaak al meteen vooroordelen gedaan, op basis van hun uiterlijk. En dat wil ik heel graag voorkomen in mijn job door meer te communiceren met de wereld over iedere doelgroep binnen sociaal-cultureel werk.

“Commonslab boeit me al, sinds het begin waar ik de organisatie leerde kennen via een schoolrondleiding!”

Vorig maand heb ik de organisatie leren kennen via een schoolrondleiding. Vanaf dan steeg mijn interesse in Commonslab Antwerpen. Ik vind het heel interessant dat deze organisatie zich inzet op nieuwe samenwerkingen en besturen binnen Antwerpen. Ik denk dat het zeker nodig is om die nieuwe samenwerkingen te zoeken. Zo bouwt de organisatie ook nieuwe bruggen. Het geeft bij die nieuwe samenwerkingen ook positieve impact op de organisatie. Commonslab Antwerpen wordt dan op deze manier stap voor stap bekender in Antwerpen. En dat is een goede zaak voor deze organisatie. Andere zaken waar ik mijn interesse toon, is de verschillende doelstellingen dat Commonslab heeft opgesteld. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar het samenbrengen  en het verbinden van Antwerpse Commoners. Het interesseert me vooral in de manier hoe deze organisatie het invult. Verder ben ik ook heel hard geïnteresseerd in welke nieuwe instrumenten dat Commonslab zal ontwikkelen om de Antwerpse Commoners te versterken.


 “Ik breng Commonslab Antwerpen meer structuur en ik zet de organisatie meer in the picture via de social media.”

Mocht ik ooit aan de zijkant van Koen staan, zou ik Koen zijn organisatie meer in de sociale media brengen. Ik heb de voorbije twee dagen gemerkt dat Koen een groentje is in het social media. Hij wist niet dat je via Instagram ook je organisatie kan voorstellen, promoten. Facebook kan je dat ook doen. Ik heb dan ook het volste vertrouwen in dat ik met mijn digitale vaardigheden hem kan bijbrengen. Verder merk ik ook dat Koen verdwaald loopt in zijn mails. Tijdens het regelen van mijn bijdrage, heb ik vaak het initiatief moeten nemen om hem even wakker te schudden om te laten weten, ik heb een antwoord nodig van jou om mijn schoolopdracht te doen slagen. Ik geloof er ook in dat ik hem zeker mee kan ondersteunen in de mails. Persoonlijk vind ik dat Koen heel veel zaken op zijn schouder neemt, waardoor hij soms het noorden kwijt is in de mails. Daarom wil ik ook heel graag een stuk van zijn lasten op mij nemen, zodat hij ook iets minder lasten heeft. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat ik ook bepaalde structuren kan inbrengen in de organisatie als bij Koen zelf.

 Mocht ik ooit als communicatiemedewerker, gecombineerd met de functie als sociaal-cultureel werker starten bij Commonslab Antwerpen, neem ik het heel graag aan.


Meer van Ho Hang?

Mocht er mensen zijn die benieuwd zijn naar mijn muziekwereld, mijn wereld.

Deze mensen kunnen altijd terecht bij mijn persoonlijke pianist pagina. De pagina is nu te vinden via deze link hier.

En mocht er nog mensen en of organisaties zijn die geïnteresseerd zijn in mij, kunnen ze mij altijd contacteren via mijn pianist website. Of de mensen en of organisaties kunnen een mailtje sturen naar mijn persoonlijke mailadres: hohang.wong92@gmail.com.

IMG_20190528_110813.jpg
Koen Wynants