Commons Inspiratiedagen Antwerpen (13-14/11)

Prof. dr. Tine De Moor © Universiteit Utrecht/Ed van Rijswijk

Prof. dr. Tine De Moor © Universiteit Utrecht/Ed van Rijswijk

Steden en gemeenten worden steeds vaker  geconfronteerd met gigantische uitdagingen, zoals ongelijkheid, stroeve mobiliteit, klimaatverandering. De groep mensen die niet in staat zijn te voorzien in hun behoeften wordt steeds groter. Toch is er hoop. Want een fundamentele menselijke praktijk is overal in de wereld aan een opmars bezig, namelijk delen. Door hun auto’s, woningen, kantoren, geld, tijd, kennis, grond, … te gaan delen, overwinnen mensen schaarste. Door allemaal te gaan delen, gaan we uiteindelijk samen meer hebben.

Hoe regel je het bestuur van een collectief? Welke spelregels zijn effectief? En hoe moeten overheden reageren en meedoen? Op dinsdag 13 en woensdag 14 november kom je het allemaal te weten op de ‘Commons inspiratiedagen’ in Antwerpen. Een initiatief van Commons Lab Antwerpen, De Roma, Oikos, Indigo ism Stad Antwerpen, Antwerp Management School, Samenlevingsopbouw Antwerpen en Stadslab2050 .

Boeklancering ‘Op grond van samenwerking’ (12u30, De National)

Grond wordt al eeuwen geprivatiseerd, verkaveld en vermarkt. Commons bieden een alternatief: burgers organiseren wonen, voedslproductie of trage wegen als commons.

Met de presentatie van het boek "Op grond van samenwerking", gaan we met het publiek debat aan over de nieuwe, vitale commons in Vlaanderen en Brussel. Bij de commons markt delen geëngageerde mensen met u hun ervaringen over gezamenlijke initiatieven voor gedeeld eigenaarschap of gedeelde gebruiksrechten. 

Info en tickets: https://www.oikos.be/denktank/evenementen-denktank/138-lancering-boek-op-grond-van-samenwerking

 

Antwerpen sharing city (20u, De Roma)

Wat is een sharing city? Hoe werkt het in de praktijk? Professor Tine De Moor (hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht) geeft een lezing over burgerinitiatieven en de deeleconomie. Daarna volgen diverse stadsateliers (delen van ruimte, gebouwen, mobiliteit, …) met commonspraktijken uit Antwerpen en andere steden en gemeenten.

Met onder andere Tine De Moor (Hoogleraar Universiteit Utrecht), A’pen op Wieltjes, Timelab Gent, De delende stad (Stadslab 2050, Stadsbeheer), Herbestemming Stuivenbergsite ‘Kuurnoord’ (Stramien, AG Vespa), Stadspark Antwerpen, Partago, Sociocratie 3.0, …

Info en tickets: https://www.deroma.be/Kalender.aspx#!eventid=1900

Workshop ‘Delende stad’: “Wat is de rol van de stad in de ontwikkeling van de deeleconomie van morgen?” (14/11, Antwerp Management School)

Op 14/11 staat een workshop op het programma. We gaan samen op zoek naar het toekomstbeeld van een duurzame, delende stad.  We starten met een keynote van Martijn Arets, internationaal expert collaboratieve economie (Universiteit Utrecht) , waarna we in twee parallelle sessies aan de slag gaan om samen een toekomstbeeld te schetsen.

Woensdagvoormiddag (9u30-13u) 14 november, Antwerp Management School, Boogkeers 5, 2000 Antwerpen

 Info en tickets: https://stadslab2050.be/deeleconomie/de-stad-als-groot-deelplatform/workshop-delende-stad#overlay-context=deeleconomie/de-stad-als-groot-deelplatform/workshop-delende-stad