Herbekijk/herbeluister nu

Bekijk en beluister interessante video’s over commons, documentaires en podcasts waar en wanneer jij wil.

 

Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd: Commons - Hanne van Reusel

Complexe topics en experts die deze haarfijn en helder kunnen duiden. Oftewel: Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Tijdens een sessie MDMU geeft CURIEUS het woord aan een aantal experts die weten wat wij niet weten en vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen.

Hanne is een partner van Osmos Network, gevestigd in Brussel. Ze heeft expertise over de commons, participatieve processen en de ontwikkeling van de publieke ruimte. Hanne beschouwt zichzelf als een “architect.e”, die ervoor pleit dat architectuur zich richt op kwaliteit van leven en welzijn.


Financieringsmodel voor regeneratieve landbouw -Lenteland

Samen met boeren en burgers start Lenteland regeneratieve boerderijen en maakt de stichting bezit van grond weer onderdeel van de gemeenschap. In dit filmpje leggen ze uit waarom en hoe ze dat doen. Deze film werd gemaakt door Rik van der Linden van FirmaFilm. De tekeningen zijn van Bord&Stift.

 

Maatschappelijk vastgoed in handen van bewoners

Voor het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA) schreven Arie Lengkeek en Maurice Specht een essay voor de herwaardering van maatschappelijk vastgoed voorbij de marktlogica. Vastgoed heeft een cruciale positie in het ontwikkelen van een ‘gemeenschapseconomie’. Ze komen tot een pleidooi voor het recht op de stad - waarbij het niet alleen gaat om toegang tot vastgoed in een buurt of wijk voor maatschappelijk initiatieven, maar ook het ‘recht om jezelf te veranderen door de stad te veranderen’. Het is een bekende trend. De publieke ruimte moet op veel plaatsen wijken voor commerciële ruimte. Maatschappelijk vastgoed is steeds meer onderhevig aan de logica van de markt - een dynamiek die je ook kan zien bij corporaties, kerkgenootschappen, zorginstellingen en andere (semi-)publieke instellingen. Gemeenten hebben hun vastgoed geprofessionaliseerd en ondergebracht in één centrale afdeling - vaak met de naam ‘vastgoedbedrijf’. Maatschappelijk vastgoed is een asset geworden - met een boekhoudkundige waarde die moet worden onderhouden. Onderdeel van een vastgoedportefeuille die zakelijk en bedrijfsmatig wordt beheerd. De relatie met huurders is verzakelijkt. De boekhoudregels leiden tot een druk tot verkoop. En waar het niet verkocht wordt werkt men met een ‘kostendekkende huur’ - vastgesteld vanuit diezelfde marktlogica. Veel bewonersinitiatieven lopen hier tegen aan. Voor hen is vastgoed onmisbaar, maar ook steeds minder bereikbaar. Met deze bijeenkomst willen we een open gesprek aangaan over de maatschappelijke waarde van gemeentelijk vastgoed. Kan vastgoed in bezit nemen een middel zijn om de gemeenschapseconomie te versterken? Vanuit verschillende domeinen onderzoeken we wanneer het een kans is als actieve bewoners maatschappelijk vastgoed in zelfbeheer nemen - en onder welke condities deze initiatieven de grootste kans van slagen hebben? In het programma hebben we Maurice Specht (oa initiator Leeszaal Rotterdam), Arie Lengkeek (oa mede-initiator Recht op de Stad), Martin Stam (Ru Paré Community), Kristel Jeuring (LSA), Caspar Schonfeld Wichers (Stadsdeel Nieuw-West) en Ingrid Janssen (Gemeentelijk Vastgoed). Met Chris Keulemans als gespreksleider. Georganiseerd door Commons Lab Amsterdam in samenwerking met Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners. Mede mogelijk gemaakt door de 99 van Amsterdam. - http://commonslab.sw-sl.nl/

WE THE POWER (Documentaire)

Het doel van deze nieuwe documentaire is aandacht vragen voor de groeiende beweging van energie-initiatieven in lokaal eigendom. Dat is een systeem van energieopwekking waarbij kleine coöperaties hun eigen duurzame energie opwekken en de economische winst vervolgens delen met de lokale gemeenschap. Hierdoor wordt de macht bij grote energiebedrijven weggehaald en kan de energietransitie sneller plaatsvinden. Nu volledig te bekijken via Youtube!

Op 27 november 2020 organiseerde we samen met denktank Oikos, Culture Commons Quest Office, ARIA, de stad Antwerpen en het Urban Studies Institute het allereerste Vlaams Commonscongres. Met dit congres willen we beleidsmakers, ambtenaren, academici en burgers informeren, inspireren en activeren mbt het commonsgedachtegoed.

Compilatie Commonscongres 27 november 2021 (Arne Focketyn)

 

Inleiding in de wereld van de commons / wat zijn commons, door Dirk Holemans (Oikos)

Campina Energie brengt burgers en lokale besturen in de Kempen samen om te investeren in hernieuwbare energie. https://www.campinaenergie.be/

De commons: tussen utopie en werkelijkheid, door Pascal Gielen (CCQO)

Met de samenaankoop geveltonnen willen Commons Lab en zijn partners burgers stimuleren en ondersteunen om overal in de stad samen water op te vangen en te recupereren.

Commons transitie adhv praktijkvoorbeelden, door Koen Wynants (Commons Lab)

Met de samenaankoop geveltonnen willen Commons Lab en zijn partners burgers stimuleren en ondersteunen om overal in de stad samen water op te vangen en te recupereren.

In deze podcast vertelt Koen over burgerparticipatie, burgercollectieven en commons. Als co-oprichter van Commons Lab wil hij burgers actief betrekken en hen leren om zelf hun eigen straat of wijk te beheren. Hoe gaat dit in zijn werk? Hoe verenigen we de buurt? Dragen ‘commons’ bij aan een gezondere planeet? Deze podcast werd gemaakt door Troebel vzw nav het Antwerps Klimaatfestival.

Wat is de ‘Tragedy of the commons’?

Elinor Ostrom

Elinor Ostrom, winnares van de Nobelprijs voor Economische Wetenschappen (2009) presenteert een bijgewerkte versie van haar Nobelprijslezing.