Publiek Plan (project van CampusAtelier ism onder andere Commons Lab)

 Met PUBLIEK PLAN neemt CAMPUSatelier de praktijkervaringen uit Gent mee naar andere steden. Zo onttrekken ze de discussie rond co-creatie van publieke ruimte aan het hyperlokale waarin ze eerder werkten. De inspiratie die ze halen uit andere plekken, nemen ze terug mee naar Gent, op zoek naar experiment en vernieuwing.

Ze trekken specifiek naar Groningen, Antwerpen en Oostende omdat hier organisaties zoals Commons Lab gevestigd zijn die volgens hen op eigenwijze manier de stad herdenken. Z leerden deze partners en steden kennen via Elly Van eeghems reizende tafelvoorstelling. Met die voorkennis zoeken ze naar sociaal-ruimtelijke gelijkenissen met de Gentse wijken waar CAMPUSatelier werkzaam is. Ze hebben specifiek oog voor stadsvernieuwingscontexten en precaire bewonersgroepen. Wat kan de ontwikkeling van bijvoorbeeld Oosteroever in Oostende, de Slachthuissite in Antwerpen of de Oosterparkwijk in Groningen ons leren over toekomstige valkuilen en opportuniteiten in de ontwikkeling van Nieuw Gent en Watersportbaan?

Ze realiseren deze glokale uitwisseling door verder te bouwen op Publiek Plan Gent N°1, een eerder gerealiseerd traject in Gent. Begin 2022 stuurde Elly een rondvraag uit naar Gentse cultuurwerkers, kunstenaars en collectieven. Bij deze makers en deelnemers peilde Elly naar de ‘openbaarheid’ van publieke plaatsen in de stad. Wat zijn gedeelde geliefde of minder geliefde plekken, en waarom?

Publiek Plan Gent N°1 bracht uiteenlopende betekenissen van het publieke in kaart. Het stadsplan kon aangevuld worden en tijdens het festival Openbare Werken (april ‘22) werden alle plannen geassembleerd tot één gigantisch cartografisch patchwork. Het werd belopen, bezeten, besproken en beleefd door het aanwezige publiek. Aan Publiek Plan Gent N°1 werkten verschillende freelance kunstenaars en enkele participanten uit Nieuw Gent mee (zoals de startende illustratrice Zahra Aghili).

Dit project landt met een aantal concrete eindproducten:

- 50 sets vragenspeldozen

- 3 reeksen stadskaarten (van Groningen, Antwerpen en Oostende, elk in oplage 250)

- Voorstellen in 2D/3D (tekeningen, verhalen, maquettes, etc.) gecreëerd met participanten in CAMPUSatelier

- 3 unieke XL-cartografische patchworks (gemaakt in Groningen, Antwerpen en Oostende)

- 1 publiek bouwwerk in Gent

- 1 boekpublicatie

Naast deze tastbare resultaten is het meest fundamentele einddoel van dit project een verrijkende co-creatie doorheen twee jaar. Alle eindproducten krijgen vorm vanuit intensieve samenwerking met participanten, kunstenaars en partnerorganisaties uit de verschillende betrokken steden.