Terug naar alle evenementen

LEVEN IN ANTWERPEN Stad, politiek en het cultureel gemeen. Lezing Pascal Gielen

  • Permeke bibliotheek 26 De Coninckplein Antwerpen, Vlaams Gewest, 2060 Belgium (kaart)

In het verlengde van de documentairevoorstelling Life Sized City: Antwerp zal cultuursocioloog Pascal Gielen een publiek college geven over de rol van cultuur voor een leefbare stad. Hoe kunnen ons cultureel gemeen of de culturele commons een stedelijk beleid beïnvloeden? Hoe geven zintuiglijke ervaringen en zelfs esthetiek vorm aan sociale en politieke gemeenschappen? En, waar heeft een leefbare stad nood aan? Het college bouwt voort op Gielens boeken The Rise of the Common City en Vertrouwen. Bouwen op het cultureel gemeen. Van harte welkom!     

CAMPUSatelier is een Gentse vzw, die samen met stadsbewoners werkt aan de verbeelding en beleving van de publieke ruimte. Ze gaan in gesprek, ontwerpen en bouwen participatief en co-creatief. (www.campusatelier.be / Instagram & Facebook @campusatelier ). In Antwerpen werken ze aan het project "Publiek Plan" in samenwerking met SAAMO Antwerpen, Buurthuis Elegast, Vlaams Architectuur Instituut, Commons Lab, Endeavour & Monty.

CAMPUSatelier maakte in 2023 een bordspel "Publiek Plan" en verdeelde dat aan partnerorganisaties in Antwerpen die het spel speelden met verschillende Antwerpse bewoners en stedelijke professionals. Op die manier verzamelden we diverse verhalen over de publieke ruimte: herinneringen, belevenissen en dromen over de pleinen, straten en parken van Antwerpen. 

Op basis van die verhalen maken we begin 2024 een stadskaart "Publiek Plan Antwerpen N°1" als een eerste aanzet om de stad verder in kaart te brengen, vanonderuit, vanuit de beleving van de vele dingen, mensen en gebeurtenissen die Antwerpenaren wekelijks tegenkomen in de stad.