Werkgroep acties- burgercollectief '30max' (28/11, Bar Leon)

De actiegroep ’stop snelheidsduivels’, ondertussen genaamd ‘30max!’ heeft niet stilgezeten. 

Zoals beloofd sturen we je graag een samenvatting & update.

 

- Op 23 oktober was er de eerste bewonersavond in Bar Bakeliet, waar iedereen z’n grieven heeft geuit. Er waren zo’n 70 mensen. Ook breder dan 2140 en 2160, Kiel (Comité Bump) was ook aanwezig, samen met enkele straatcomités (De Ideale Straat -Kroonstraat, Borsbeekstraat, Vinçottestraat, Schildstraat) die al jaren voor hetzelfde probleem actie voeren. 

 

- Op 7 november was er een eerste actie-avond in ’t Schoon Vooruitzicht waar we de ideeën in acties wilden gieten. Er zijn daar twee werkgroepen opgestart: een werkgroep beleid (om naar Koen Kennis te gaan met onze ideeën) en een werkgroep acties (om een campagne & straat-acties op te zetten). Er waren zo’n 35 mensen. Er is toen beslist om alles verder uit te werken met een kerngroep van een tiental mensen.

Er wordt beslist dat de ‘racers’ of ‘snelheidsduivels ‘een probleem is dat (we in samenwerking met) de politie moeten aanpakken, en de focus van de bewoners-acties naar respecteren van de zone 30 gaat.

 

- Op 8 november was er een tweede bewonersavond in de Zermatt, waar met sleutelfiguren uit de Maghrebijnse gemeenschap is gepraat over een plan van aanpak om zoveel mogelijk inwoners van 2140 en 2060 te betrekken: we delen allemaal dezelfde frustratie en om echt impact te hebben met onze actie moeten we zoveel mogelijk inwoners mee betrekken.

 

- Op 14 november was er de eerste bijeenkomst van de kerngroep in ’t Schoon Vooruitzicht, met zo’n 10 mensen. Korte samenvatting:

               - Beleid: op 30 november gaan we langs bij Koen Kennis (afspraak is bevestigd) met een kerndelegatie (van Fenna + enkele straatcomités uit hele stad Antwerpen + bewoners). Kabinet burgemeester zal ook aanwezig zijn. Dit is een eerste                    overleg waar we enkele vragen gaan voorleggen, die ze op voorhand krijgen. We doen dit zonder persaandacht. We vragen daar ook meteen een opvolgmeeting.

               - Acties: (1) we werken in december een straatcampagne uit die gelanceerd wordt in januari, op een avond met sprekers rond mobiliteit (we denken aan Dirk Lauwers, de andere Kris Peeters…), voorstellen van te verdelen campagnemateriaal                              (vlagjes, immoborden) en de start van een campagne waarbij we inwoners zullen uitnodigen om in te tekenen op ‘verkeersremmende zelfbouwpakketten’ -die in april 2019 worden gelanceerd.

                              (2) we organiseren acties van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’: zelf snelheidscontroles en racevinken, traag-oversteken-acties,… (uit te werken)

               - We hebben een (krappe:) consensus over de naam: 30 Max! Deze wordt het, mits ongelofelijk tegenvoorstel.

               - Informatie wordt gedeeld via een gesloten Facebookgroep en een Google Drive. Iedereen die interesse heeft krijgt toegang.

 

 

EN NU?

 

- Werkgroep Acties komt weer bijeen op 28 november om 20u30 (Bar Leon) WELKOM! Agenda: campagnetijdlijn, taakverdeling, retroplanning, wat-is-nodig-lijst.

 

- In januari wordt een campagne gelanceerd. Hou je klaar om mee te doen, uitnodiging voor een avond waar we massale aanwezigheid willen volgt!

 

- GEZOCHT: grafisch ontwerper / webdesigner / specialist crowdfunding/ vergaderlocaties/ sjabloonmaker/ schilder (3D-zebrapad)/ planners (voor organiseren burger-snelheidscontroles) >> Zin in? Mail!

  

Alles staat netjes samengevat online: 

https://fenna.be/actiegroep-30max-antwerpen/

Koen Wynants