ANNETTE KUHK EN PIETER VAN DEN BROECK OVER COMMONS: ‘OP GROND VAN SAMENWERKING’
op grond van samenwerking.jpg

Al meer dan twee eeuwen wordt grond geprivatiseerd, verkaveld en vermarkt. En al even lang zijn er schuchtere pogingen om dat proces te stoppen of om te keren – denk aan pacht, sociale woningbouw, natuurherstel of stadsvernieuwing. In dit boek tonen de auteurs  praktijkvoorbeelden waarin mensen gezamenlijk optreden als de publieke overheid én de markt tekortschieten. Bij vragen over gedeeld eigenaarschap of gebruiksrecht beland je bij de commons: culturele en natuurlijke hulpbronnen gebruikt en beheerd door burgers. Op grond van samenwerking bundelt bijdragen van diverse Vlaamse experten inzake commons, en vertrekt vanuit het INDIGO-project. 

KUL-onderzoekers Annette Kuhk en Pieter Van den Broeck stellen dit belangrijke boek voor.

BEGELEIDING

Annette Kuhk en Pieter Van den Broeck

TIJDSTIP:

Maandag 1 april 2019, 20u

LOCATIE

Elcker-Ik (Grote Zaal)

MEER INFO:

https://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&cty_id=2612

Koen Wynants
Wat zou jij doen met een Peperfabriek voor sociale actie? Design-sprint @ Elcker-Ik (03/04)

Elcker-Ik stelt haar gebouw ter beschikking van de nieuwe generaties die vandaag ijveren om iets te maken van deze samenleving: sociale ondernemers, maatschappelijk geëngageerden, klimaatactivisten, commoners, burgerbewegingen of andere kartrekkers.  Hoe moeten we dit gebouw inrichten voor dit doel en deze gebruikers ? Hoe maken we samen van de Peperfabriek een huis voor radicale vernieuwers in Antwerpen? Doe mee met deze design-sprint: op één avond willen we creatieve ideeën vinden om van dit gebouw – vroeger een kruidenmagazijn  – iets te maken dat de huidige generatie aantrekkelijk vindt.

  Programma:

  • 18.00   broodjes en soep

  • 18.10  verwelkoming

  • 18.30  Wat was dit huis? Wat wil dit huis? Wat kan in dit gebouw?

  • 19.00   Creatieve design-sprint om in enkele uren tot concrete ideeën te komen, o.l.v. Koen Wynants (Commons Lab Antwerpen)

  • 22.00   einde

 

Iedereen welkom! Vooraf inschrijven voor de broodjes via info@elcker-Ik.be

Locatie: Elcker-Ik, Breughelstraat 33,  2018 Antwerpen

We nodigden zelf deze mensen uit om mee te komen sprinten. Ken je zelf nog iemand die interesse zou hebben? Nodig hem/haar mee uit!

 Ellen Anthoni / Onderstroom

Wietse Vermeulen / VAK

Elisabeth Wymeersch  /UA, plan A

Karolien H / Beweging.net

Sarie Van der Aa / One trick pony

Stijn Wens / Antwerpenize

Antony Liekens  / Open garage

Stijn Rybels / UA

Sarah Goossens  /architect, Fundament

Ilias Marraha / Toko 139

Lies Van Assche / Doek

Ineke en Greet  / Broedwerk

Ian Coomans / Middelheim museum

Greet Vlegels / Studio Start

Dries Van de Velde / Co.labs

Steven Ceuppens / Theatergarage  

Gert Vandermosten / Stadslab 2050

Martijn Gys /cultuur stad Antwerpen

Wouter Hillaer / Hart Boven Hard

Tessa Verschure / CAW

Annelies Katrien Van Den Bleeken / Kraakvers, Circuit, Kringwinkel

Jan Vincke / Antwerpen aan’t woord

Tim Knaeps /Woestijnvis

Leen Schelfout / Citizen Spring, AP

Daan Daeleman / Open school

Dries De Roeck /productontwikkelaar, servicedesigner

Orlando Verde /Kif Kif

Antwerpenize Lieven

Gwen Vandebosch / 11.11.11

Seppe De Blust / Ndvr

Elisabeth Vermeulen  / Ringland, Opnieuw en Co.

Koen Lamberts / Ringland

Christophe Lambrechts /Stramien, Ringland

Jasper Smessaert / zelfstandig ondernemer

Sanne Vandenbosch / Okan

Joris Baeten / Hogeschool

Simon Smessaert / KMSA

Leni Windey  / KMSA

Maya Geudens / Findout

Iris  Geudens  / Findout

Luis Muñoz Vega/ Oud wijzer, Radio centraal

Iez Thiery / Radio centraal

Ian Coomans, Muhka

Dries Van de Velde, Co.labs

Koen Wynants
Kom naar de Trefdag Trage Wegen (23 maart 2019)
trefdag trage wegen.jpg

Uitwisseling, inspiratie en een verkwikkende voorjaarswandeling: dat zijn de ingrediënten van de jaarlijkse Trefdag. Lokale werkgroepen en pleitbezorgers geven tips om trage wegen te behartigen. Bezoekers horen verhalen uit heel het land. Dialoog en kruisbestuiving staan centraal.

In de voormiddag is iedereen welkom in De Leerexpert, een school vlakbij de opvallend groene rand van Antwerpen. Vlot te bereiken met de tram vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal. In de namiddag ontdekken we de statige dreven van Ertbrugge en loodsen geëngageerde burgers van GruunRant (www.gruunrant.org) ons langs doorsteekjes, graslanden en bosfragmenten.

De Trefdag is een hartelijk ontmoetingsmoment voor liefhebbers van trage wegen én alle fervente wandelaars en fietsers. Deelname is gratis.

Trage wegen zijn strategisch zeer interessant mbt ‘Stad als commons’ verhaal; vele trage wegen zouden tot commons omgevormd kunnen worden… Ook GruunRant zou als gebied als een commons kunnen gaan ontwikkeld/beheerd worden.

Info via https://www.tragewegen.be/trefdag

Koen Wynants
STADSACTIVISME EN DE COMMONS (Forum Human(Art)istic festival, 20/03)
activism.jpg

In dit forum onderzoeken kunstenaars, activisten en filosofen de betekenis en de rol van de commons (letterlijk: "gemene goederen"), stadsactivisme en straatpolitiek. Door de toenemende privatisering, commercialisering, verpretparking … komt de vrije publieke ruimte steeds meer onder druk te staan. Intellectuelen, kunstenaars en burgerbewegingen proberen door een veelheid van initiatieven die tendens te keren.

Het publieke domein open en toegankelijk houden voor iedereen, betekent ook dat die moet kunnen blijven functioneren als de plek waar mensen hun kritiek en wensen kunnen uiten via andere kanalen dan die van de traditionele politiek. Het is precies daar waar straatpolitiek begint: onder de vorm van graffiti, muziek, het kraken van leegstaande panden en vele andere acties maken ze niet enkel een diagnose van de pijnpunten in onze democratie, maar wijzen ze ook op andere mogelijkheden om aan die samenleving vorm te geven. Op die manier scheppen ze vaak binnen en buiten de stad alternatieve plekken, waar iedereen zich op een volwaardige manier kan ontwikkelen als mens en als burger.

MET:

LIEVEN DE CAUTER – FILOSOOF & ACTIVIST

Filosoof en stadsactivist Lieven De Cauter schrijft sinds jaar en dag over het belang van activisme en voegt ook steeds de daad bij het woord. Op Human(art)istic zal hij uitleggen waarom we toe zijn aan een herontdekking van de commons. In open source- en coöperatieve bewegingen, urban gardening en allerlei activiteiten van burgerbewegingen ziet hij een radicaal, creatief antwoord op de onteigening van het gemeengoed.
Lees meer...

FRANK THEYS – KUNSTENAAR & FILMMAKER
EN CASTRO DAKDOUK & SAMIR MOHANNA – ACTIVISTEN

Filmmaker, filosoof en kunstenaar Frank Theys stelt The Refuge Village voor, een hoofdstuk uit zijn nieuwe documentaire Plan B. Daarin volgt hij Castro Dakdouk en Samir Mohanna, die nabij Athene hun eigen project opstartten om vluchtelingen op te vangen. Zij komen mee naar Brussel om toelichting te geven bij hun initiatief.
Lees meer...

FEMKE KAULINGFREKS – FILOSOFE & ANTROPOLOGE

De Nederlandse antropologe en filosofe Femke Kaulingfreks bestudeert al jarenlang hoe jongeren aan politiek doen vanuit de onderbuik van de samenleving en is onder meer de auteur van het boek Straatpolitiek. In deze performance onderzoekt ze hiphop als specifieke uiting van die straatpolitiek en gaat in dialoog met de twee hiphopcollectieven Souterrain Productions en La Belle Hip Hop – verwacht je aan onverwachte interventies en een creatieve injectie van graffiti, beatbox, breakdance en slam!
Lees meer...

SOUTERRAIN PRODUCTIONS & LA BELLE HIP HOP – HIPHOPCOLLECTIEVEN

Souterrain Productions brengt al sinds 1995 verschillende stromingen van de hiphop samen voor boeiende ontmoetingen, en weet als geen ander hoe hiphop een vehikel voor politieke daadkracht kan zijn. Samen met het vrouwelijk hiphopcollectief La Belle Hip Hop komen ze dat demonstreren.
Lees meer...

PEPIJN KENNIS & BRAM DEWOLFS – ACTIVISTEN

Deze stadsactivisten komen uit organisaties die de commons willen opwaarderen. Met vzw Toestand zet Pepijn Kennis zich in om leegstaande gebouwen om te vormen tot tijdelijke socioculturele centra. Bram Dewolfs en zijn collectief Urban Foxes zorgen er dan weer voor dat openbare ruimtes optimaal bruikbaar zijn en de sociale interactie bevorderen.

Info: http://www.humanartistic.org/nl

Koen Wynants
Startmomenten Burgerbegroting 2019 (district Antwerpen)
Burgerbegroting 2018.jpg

Tussen 10 maart en 21 maart kan je deelnemen aan een van de acht startmomenten verspreid over het district. Via de Burgerbegroting kunnen commoners aan financiële middelen geraken voor hun commonsinitiatieven.

Doe mee aan de Burgerbegroting

Wil jij beslissen over 1,4 miljoen euro? Kom dan van 10 tot en met 21 maart naar een startmoment. 
Op een startmoment krijg je alle informatie over de Burgerbegroting. Daarna kies je samen met andere bewoners thema's.

Enkele voorwaarden:

  • Enkel bewoners van district Antwerpen mogen deelnemen.

  • Je mag maar aan één startmoment deelnemen.

Inschrijven

Kies hieronder één startmoment en klik op de datum om je in te schrijven. 

Koen Wynants
Inspiratie- en participatietraject | dromen – durven – doen | samen sterk naar de energietransitie
kamp C energie.jpg

Samen energie opwekken en consumeren, als school, cohousinggroep, met jouw straat, jouw gemeente. Klinkt dat als muziek in jouw oren? Of ben je simpelweg benieuwd naar de mogelijkheden in energieonafhankelijkheid in België? Kom dan naar de droom-durf-doe dagen op Kamp C in Westerlo.

Kamp C nodigt jullie uit om mee na te denken over een eigen energiesysteem, samen met tal van experts. We reiken jullie informatie en inspiratie aan om zelf aan de slag te gaan. Dat kan dankzij een virtuele energiecentrale: een  ICT-systeem dat de opgewekte energie opslaat en verdeelt binnen jouw gemeenschap of organisatie.

De droomdagen vormen het begin van het traject en vinden plaats op 12 en 30 maart!

 

Waar en wanneer? 

 Locatie: Kamp C, Britselaan 20 - 2260 Westerlo.

 

Data: op dinsdag 12 maart van 18u tot 22u, inschrijven hier of op zaterdag 30 maart van 9u tot 13u, inschrijven hier

 

De inhoud van beide dagen is identiek.

 Meer informatie over de agenda volgt binnenkort!

 

Noteer alvast ook durfavonden op 23 april en 4 juni in jullie agenda!

Bovendien maken we op zaterdag 18 mei een daguitstap.

 

Wens je graag al meer informatie?  

Surf naar:

www.nweurope.eu/projects/project-search/cvpp-community-based-virtual-power-plant/

www.kampc.be/innovatie/projecten/cvpp

www.kampc.be/artikel/2018/08/23/CVPP-project-brengt-technologie-dichter-bij-de-burger

of mail naar maro.saridaki@kampc.be!

 

cVPP is een project binnen INTERREG North-West Europe programma, geleid door de Technische Universiteit Eindhoven. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt van 20 september 2017 tot 19 september 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 60% van de uitgaven, oftewel 3.663.205,49 EUR. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 EUR bij.

Koen Wynants
Walkshop langs commonsinitiatieven voor studenten Sociaal Cultureel Werk AP-Hogeschool (15/03)
‘Straat als een commons’ (Toekomststraat Borgerhout)

‘Straat als een commons’ (Toekomststraat Borgerhout)

Op vrijdag 15 maart organiseert AP Hogeschool een dag mbt tot de thema’s ontmoeten en verbinden. Op vraag van AP zal Koen Wynants van Commons Lab de studenten een namiddag op sleeptouw nemen door de wijk Antwerpen-Noord om enkele stedelijke commons initiatieven te tonen, nader toe te lichten (Wat? Waarom? Hoe?). Maar ook om aan te geven hoe en wat Commons Lab Antwerpen van toekomstige SCW’ers verwacht. Hoe moeten sociaal cultureel werkers zich verhouden tot deze initiatieven, hoe kan een SCW’er in een organisatie commons ondersteunen?

Commons Lab Antwerpen verzamelt, beheert, deelt expertise en netwerken mbt ‘urban commons’, ‘city as commons’. Delen van kennis, ervaring, netwerken (onze commons) gebeurt online, maar vooral ook offline. Via lezingen, inspiratietours, meet-ups, assemblies, P2P coachings, community service learning, learning journeys, seminaries, … Voor heel diverse groepen: burgers, ambtenaren, politici, studenten, academici, ondernemers, … Uit Antwerpen, maar ook voor groepen buiten Antwerpen, Vlaanderen en Nederland.

Meer info; https://www.commonslabantwerpen.org/inspiratietour

Koen Wynants
Lancering 'De Gelukzaaiers' (6 maart, #gelukalscommon)
de gelukzaaiers launch.jpg

Wat als we meer tijd spendeerden aan ervaringen die ons gelukkig maken. Wat als we mee konden ervaren en ontdekken welke ervaringen onze buren, vrienden, omgeving gelukkig maken?
----
Join us voor de lancering van de gelukszaaiers App:

>>> Stap 1 <<<
registreer je als beta-tester op www.gelukszaaiers.be

>>> Stap 2 <<<
zet je aanwezig op dit evenement en kom woensdag 6 maart om 19u30 naar Café Kamiel voor een avond vol geluk (of wacht thuis af tot je uitgenodigd wordt voor de app).

>>> Stap 3 <<<
Veel geluk!

Koen Wynants
Michel Bauwens, Vasilis Kostakis & Alex Pazaitis (P2P Foundation) – Book Launch ‘Peer to Peer. The Commons Manifesto’ (University of Westminster Press)
book launch.png

Not since Marx identified the manufacturing plants of Manchester as the blueprint for the new capitalist society has there been a more profound transformation of the fundamentals of our social life. As capitalism faces a series of structural crises, a new social, political and economic dynamic is emerging: peer to peer.  What is peer to peer? Why is it essential for building a commons-centric future? How could this happen? These are the questions this seminar tries to answer.

Biography

Michel Bauwens is the Founder of the P2P Foundation and works in collaboration with a global group of researchers in the exploration of commons-based peer production, governance, and property.

Vasilis Kostakis is the Professor of P2P Governance at Tallinn University of Technology and Faculty Associate at Harvard University. He is also Visiting Professor at the Autonomous University of Barcelona. Vasilis is the founder of the P2P Lab and core member of the P2P Foundation.

Alex Pazaitis is a Core Member of the P2P Lab and a Junior Research Fellow at the Ragnar Nurkse Department, Tallinn University of Technology.

Info

https://camri.ac.uk/blog/event/book-launch-peer-to-peer-the-commons-manifesto/?instance_id=76&fbclid=IwAR3uuZKg7gFstUhhSHDLoUcWlQGxFYTcDUbGNs-AECvmXfX7E60g_H9K-zg

Koen Wynants
15 JAAR PARTICIPATIE IN ANTWERPEN: VERHALEN VAN KOEN WYNANTS (COMMONS LAB ANTWERPEN) EN JAN VINCKE (ANTWERPEN AAN’T WOORD)
Jan en Koen tijdens een workshop  van Antwerpen aan’t woord in 2010…

Jan en Koen tijdens een workshop van Antwerpen aan’t woord in 2010…

Antwerpse Burendag, Tuinstraten, Stadsgesprekken, samentuinen, participatiestuurgroep Park Groot Schijn, participatiecharter Scheldekaaien, Growfunding Antwerpen… Samen met honderden vrijwilligers experimenteren Koen Wynants (Commons Lab Antwerpen) en Jan Vincke (Antwerpen Aan’t Woord) al 15 jaar in de koekenstad. Verschillende coalities tussen burgers, overheden, experten en ondernemers hebben ze al gesmeed. Rond alle mogelijke thema’s, op straat-, over wijk- tot stedelijk niveau. 

Speciaal in kader van Citizenspring vertellen Jan en Koen voor het eerst samen vier van hun boeiende verhalen. Verhalen van vallen en opstaan maar vooral verhalen van en door mensen met een hart voor A. Wat heeft volgens hen veel impact gehad en waarom? Wat is volgens hen totaal geflopt? Wat zijn de sleutels voor succes? En hoe kan je als burger samenwerken met de overheid en politiek?  

BEGELEIDING

Koen Wynants (Commons Lab Antwerpen) en Jan Vincke (Antwerpen aan’t woord)

LOCATIE

Elcker-Ik (Grote Zaal)

INFO EN TICKETS:

https://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&cty_id=2686

Koen Wynants
Meet-up/intervisie Antwerpen-Gent mbt ‘tijdelijke, ruimtelijke interventies in publieke ruimtes (Leefstraten, Toekomststraten, Tuinstraten, ...)
tuinstraat referentiebeeld 5.png

We nodigen jullie uit voor de allereerste meet-up/intervisie Antwerpen-Gent mbt ‘tijdelijke, ruimtelijke interventies in publieke ruimtes (Leefstraten, Toekomststraten, Tuinstraten, Recetas Urbanas, Groene aders, Fietsstraten 2.0, proefopstellingen, samentuinen,…)’. Dit initiatief is er spontaan gekomen nav enkele gesprekken/mails tussen Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen en medewerkers van de stad Gent (dienst beleidsparticipatie). Burgercollectief ‘Antwerpenize’ is onze gastheer van dienst.


Onderwerp: (tijdelijke) interventies in de publieke ruimte (Leefstraten, Toekomststraten, Tuinstraten,…). 
Doelgroep: ambtenaren/beleidsmakers, commoners en academici vanuit Gent en Antwerpen
Doelstelling = elkaar leren kennen en leren van mekaar (mbt gedeeld eigenaarschap, rolverdeling tussen overheid en burger(collectieven), hoe iedereen betrekken, van pop-up naar pop-down, opschaling, logistiek, wettelijk kader, verzekeringen,…). 
Locatie: Designcenter Winkelhaak (op minder dan 5 minuten wandelafstand van het Centraal Station), Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen, https://www.winkelhaak.be/nl/article/19/the-action-room 
Tijdstip: 6 maart, 9u30-12u30 (we sluiten af met broodjeslunch). 

Agenda:
• Verwelkoming
• Interactieve kennismakingsronde, samen bepalen van gesprekstopics
• Delen van ervaringen, kennis, tips & tricks (‘P2P’)
• Hoe verder?
• Afsluitende broodjeslunch.
Achteraf maken we een verslag op dat online gedeeld zal worden. Dat zal mee als input verwerkt worden in het Antwerpse Commons Transitieplan (‘straat als gemeengoed’, ‘stad als gemeengoed’). 
Gelieve uw komst nog even te bevestigen door eenvoudigweg een mail te sturen: ‘Ik kom en ik eet graag een broodje mee’ naar: commonslabantwerpen(at)gmail.com. Zou fijn zijn als we maximale diversiteit hebben; Antwerpen vs Gent, ambtenaren, academici vs commoners, vrouwen vs mannen, makkelijkere en meer dwarse karakters, … 

Koen Wynants
P2P coaching/netwerkmoment begeleiders van samentuinen in Antwerpen (7 maart, 12u, Kubus Permeke)
commons netwerk Antwerpen.jpg

Hoi Koen!

Een tweetal weken geleden ben ik gestart bij Samenlevingsopbouw Kiel in De Stek. Vol enthousiasme en goesting.

Mijn kernopdracht is de samentuin ‘Den Akker’ te laten bloeien (letterlijk en figuurlijk). De tuin zou een plek zijn waar de hele buurt gebruik van kan maken: om samen te tuinieren, elkaar te ontmoeten, verschillende activiteiten op te organiseren,… niets is te zot zolang de buurt het samen doet!

Vandaar dit mailtje: ik denk dat ik ooit ergens gelezen heb dat jij ervaring hebt met samentuinen. Aangezien ik mij momenteel nog erg aan het inwerken ben, lijkt het me zeker waardevol om eens bij andere te horen naar hun ervaringen.

Dit was de vraag van Marion aan Commons Lab. Omdat er meerdere mensen zijn die samentuinen ondersteunen in Antwerpen, maken we er ineens een netwerkmomentje van, open voor iedereen die samentuinen ondersteunt in Antwerpen. Een P2P coaching tussen ervaringsdeskundigen (met meer of minder ervaring). Martine Willems van de stad Antwerpen zal er ook bij zijn, zij ondersteunt sinds 2019 het Antwerps netwerk van samentuinen. Op donderdag 7 maart organiseren spreken we af tussen 12u en 14u in Kubus Permeke. We eten samen en gaan even langs de Verborgen Kloostertuin en de Spilkiekes.  

 

In 2018 organiseerden we dankzij de Burgerbegroting de commons assembly ‘Antwerpen Tuinstad ‘. We hebben daar samen met ook Velt en Ecohuis het Antwerps netwerk van samentuinen onderzocht en samen een visie ontwikkeld mbt de organisatie van het stedelijk netwerk. Eindrapport kan gedownload worden via https://www.commonslabantwerpen.org/publicaties/2018/12/5/verslag-commons-assembly-antwerpen-tuinstad-5-mei-2018-de-singel Deze meerlagige stedelijke commons beheers/netwerkstructuur zou je kunnen gaan toepassen in andere contexten, sectoren, …

Koen Wynants